Voor wie staat morgen het meeste op het spel

Geen categoriemei 22 2011, 22:53
Voor de PVV.
Dat is tenminste wat Kustaw Bessems beweert in zijn meest recente column voor De Pers.

De oppositie is niet alleen op die ideeën tegen maar heeft ook heus wel het politieke gogme om de coalitie door tegenwerking op dit terrein te verlammen. Als het kabinet het door Wilders bedongen anti-immigratiebeleid niet kan doorvoeren, waarom zou hij dan nog steun blijven geven aan de achttien miljard bezuinigingen? Dan zou Wilders de stekker dus zomaar de stekker uit de samenwerking kunnen trekken... Voor Wilders zelf staat daarbij het meest op het spel. Breken is niet per se prettig voor hem. Zelfs niet als hij wint bij nieuwe verkiezingen. Want elk volgend kabinet zal op diezelfde Eerste Kamer stuiten – die zit tot 2015 – en dus ook die PVV-wensen niet kunnen honoreren. Oftewel: met een breuk veroordeelt Wilders zijn partij waarschijnlijk voor jaren tot de oppositie.

En dat is dan ook meteen waarom de kans dat Wilders er nu - of zeer binnenkort - de stekker uittrekt vrij gering is. Wilders is een bijzonder gehaaide politicus. Hij begrijpt het spel beter dan menig ander. Als hij het kabinet opblaast begrijpt hij echt wel dat zijn invloed in Den Haag steeds kleiner zal worden.
Het zal dus allemaal zo'n vaart niet lopen. Zowel bij de VVD, het CDA als de PVV lopen er ervaren mensen rond die begrijpen hoe het politieke spel gespeeld wordt. Volgens mij hoeft Kustaw zich dus niet druk te maken; de coalitiepartijen komen ook Griekenland prima te boven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten