Voorbeeldig vaderschap

Geen categoriejun 19 2011, 9:00
Barack Obama heeft een van 's werelds drukste banen en toch tijd om een goede vader te zijn.
Daarmee laat hij zien dat het wel kán, een drukke baan hebben en genoeg tijd besteden aan je gezin. Niet dat het gemakkelijk is; volgens Obama is het vaderschap 'soms mijn zwaarste baan, maar het is altijd de baan met de meeste bevrediging'.
Deze week stond Obama's wekelijkse radio- en internettoespraak in het teken van goed vaderschap. Hierin vertelde hij over 'zijn nieuwe bijbaantje': sinds kort is hij assistent-coach van het basketbalteam van zijn dochter Sasha. Hij benadrukt in deze toespraak hoe belangrijk het is dat ouders werkelijk een deel van het leven van hun kinderen zijn en is daarbij het vleesgeworden voorbeeld. Het is bewonderenswaardig dat de president van de VS ook op dit punt een leider durft te zijn.
Natuurlijk komen we allemaal moe thuis van ons werk en hebben we dan echt geen zin om ook nog tijd en moeite te stoppen in de koters. De markt heeft hier wel in voorzien: van kinderopvang en huiswerkbegeleiding tot spelcomputers en kant-en-klaar voedsel - het ouderschap hoeft ons niet veel moeite meer te kosten, alleen maar geld.
Maar bij gemakzucht is niemand op de lange termijn gebaat. Daarom is het goed dat Obama de taak op zich neemt om zijn volk ervan bewust te maken dat het anders kan - en moet. Alleen met de nodige moeite (laat ik niet zeggen 'bloed, zweet en tranen') maken we van onze kinderen waardevolle burgers. Obama roept de Amerikaanse vader op, deze belangrijke taak serieus te nemen:

"We kunnen allen onze kinderen aansporen de spelcomputer uit te doen en een boek te gaan lezen. We kunnen een gezonde lunch voor onze zoon maken of met onze dochter buiten gaan spelen. We kunnen ze leren wat goed en fout is, en we kunnen ze leren -door zelf het goede voorbeeld te geven- dat we anderen moeten behandelen zoals we zelf behandeld willen worden."

Een prachtige boodschap voor deze vaderdag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten