shutterstock 206698456

Voorzitter MH17 stichting spreekt: 'Russen kunnen voorbeeld nemen aan Iran'

Geen categoriejan 11 2020, 13:00
Piet Ploeg, voorzitter Stichting Vliegramp MH17, zegt in een interview met het AD dat de Russen een voorbeeld kunnen nemen aan de Iraniërs. Volgens hem doet de Iraanse regering wat de Russen sinds 2014 weigeren: verantwoordelijkheid nemen. Een gewaagde stelling van de man, want hoe zeker is het nu dat het Kremlin achter MH17 zat en niet gewoon een paar Russische wapenhandelaren die een wapendeal hadden gesloten met rebellen in Oekraïne?
Uiteraard is het enorm treurig dat we nog steeds geen enkele vooruitgang hebben geboekt in de kwestie MH17. Toch is misschien nog treuriger om te zien dat personen/politici de enorme vliegtuigramp in Iran gebruiken/misbruiken om meteen naar de Russen te wijzen. Terwijl dit toch echt twee verschillende kwesties zijn.
Onze D66 'know it all' was er als de kippen bij om te wijzen naar de Russen.
https://twitter.com/swsjoerdsma/status/1215904650882420736?ref_src=twsrc%5Etfw
Piet Ploeg zingt gelukkig geen lofzang voor Iran, want het is simpelweg niet goed te praten uiteraard.

,,Ik heb geen zin om Iran complimenten te geven, maar dit is een goede stap. Rusland heeft bij de MH17-ramp steevast ontkend dat ze verantwoordelijkheid dragen voor wat er is gebeurd. Wat dat betreft kunnen de Russen een voorbeeld nemen aan Iran. Voor nabestaanden is het heel belangrijk dat ze erkenning krijgen voor hun leed. Dat is iets waar wij als nabestaanden al 5,5 jaar voor vechten.”

MH17 is en blijft een pijnlijke episode voor Europa, en met name de nabestaanden moeten leven met dit politiek getouwtrek.

,,Het geeft je een heel machteloos gevoel. Ik vergelijk het wel eens met een medische misser. Als een arts een grote fout maakt, maar dat vervolgens niet toegeeft, is dat voor slachtoffers of nabestaanden ook niet te verkroppen. Je bent niet uit op wraak, maar je wil gewoon dat er verantwoording wordt afgelegd. Zo is het bij MH17 ook. Als dan de partij die in jouw ogen de dader is maar blijft ontkennen, of anderen de schuld geeft, dan word je daar razend van. Het is niet respectvol, en het zorgt ervoor dat nabestaanden niet verder komen in hun rouwproces. Het bekennen van schuld en het aanbieden van excuses zou voor ons ontzettend belangrijk zijn. Ik ben totaal niet jaloers op de nabestaanden van de vliegramp in Iran, maar op dit punt hebben ze het beter getroffen dan wij, hoe stom dat nu ook klinkt.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten