Vrouw op SGP-lijst doet beetje pijn

Geen categorieaug 21 2013, 20:30
Vandaag, 21 augustus 2013, is een historische dag voor de SGP. Nog nooit was een vrouw zo dicht bij een volksvertegenwoordigende functie voor de partij als Lilian Janse.
Mijn collega Michael schreef vanmiddag al over de meest recente ontwikkelingen bij de kleinste christelijke partij van Nederland. De SGP is overigens ook de oudste partij van ons land. Na meer dan 90 jaar trouwe dienst, in 2018 bestaat de partij zelfs 100 jaar, vond er vandaag toch wel een opmerkelijke gebeurtenis plaats bij de staatkundig gereformeerden.
Voor het eerst in de lange geschiedenis en traditie van de partij maakt een vrouw kans op een plaats op een kieslijst van de SGP. Er moet daarvoor nog wel het één en ander gebeuren. Allereerst moet men in Vlissingen Lilian Janse daadwerkelijk als lijsttrekker naar voren schuiven voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Vervolgens zal ook de landelijke SGP de lijst moeten goedkeuren. Enkel op basis van geslacht mag men mevrouw Janse echter niet meer weigeren. Het heeft er kortom alle schijn van dat de eerste SGP-vrouw op een lijst binnenkort een feit is.
Huzarenstukje
Of mevrouw Janse ook de eerste vrouwelijke volksvertegenwoordiger voor de SGP gaat worden, valt nog te bezien. Momenteel bezet de SGP in de raad van Vlissingen geen zetels. Janse moet dus een huzarenstukje volbrengen. Onmogelijk is het echter niet. De SGP won bij de afgelopen Tweede-Kamerverkiezingen fors extra stemmen.
De partij zal ongetwijfeld hopen die lijn in maart door te zetten. Komt nog bij dat teleurgestelde VVD'ers in Vlissingen (en andere plaatsen natuurlijk) mogelijk uitwijken naar de rechtse SGP. Okay, okay, ik geef meteen toe dat de wens de vader van deze gedachte is. Maar er is hoop voor de SGP in Vlissingen.
Zwichten
Ik zal ook eerlijk toegeven dat ik dit nieuws een beetje triest vond. Niet omdat ik iets tegen vrouwen als volksvertegenwoordiger heb. Als het niet ten koste gaat van hun gezin en men capabel is, hoor je mij niet piepen. Hetzelfde geldt overigens voor mannelijke volksvertegenwoordigers. Maar ik vind het wel jammer om te zien dat de SGP uiteindelijk heeft moeten zwichten voor feministen, de media en allerlei opdringerige partijtjes.
Ik vond het altijd schitterend om te zien hoe een kleine groep mensen tegen de stroom in zwom. Meelopers en napraters hebben we in deze samenleving al genoeg. Principes tellen bij de SGP zwaarder dan stemmenwinst, de mening van gemiddeld Nederland en de massale opinie. Dat vind ik mooi, dat vind ik geloofwaardig en lovenswaardig. Onvergelijkbaar met bijvoorbeeld de VVD die het ene na het andere principe overboord knikkert voor de macht.
De dappere SGP heeft echter uiteindelijk de ongelijke strijd verloren. Toch wel een beetje spijtig!
Rustig aan doen
Hoe mevrouw Janse gaat 'landen' bij de achterban van Van der Staaij en consorten valt nog te bezien. Binnen de SGP is nog steeds een groep aanwezig die liever geen vrouwen op kieslijsten ziet staan. Zij zullen zich ongetwijfeld roeren de komende tijd. Deze groep gaat dan misschien niet over de lijst in Vlissingen, maar wel over de kieslijst in hun eigen gemeente(n). Die groep is dan ook de reden dat het nog lang zal duren voordat er in elke gemeente waar de SGP met een lijst meedoet aan de lokale verkiezingen een vrouw acte de presence geeft.
Die SGP-leden zijn ook de reden waarom het nog wel een paar verkiezingen zal duren eer er op een landelijke lijst van de SGP (bij de Eerste- en Tweede-Kamerverkiezingen, Europa) een vrouw staat. Rustig aan doen is in deze de SGP dan ook aan te raden, denk ik. Aan verdeeldheid heb je niets. Neemt niet weg dat 21 augustus 2013 een bijzondere dag is in de lange, bijna 100-jarige geschiedenis van de SGP.
Nog nooit was een vrouw zo dicht bij een volksvertegenwoordigende functie voor de SGP.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten