VVD eist hoger beroep na klimaatzaak

Geen categorieaug 25 2015, 14:00
De rechter wil het kabinet dwingen om de CO2-uitstoot in 2020 verder terug te dringen. De VVD ziet dat niet zitten.
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra laat weten aan Nu.nl dat hij niet aan de rechter vindt om zoiets op te leggen aan de politiek:
"Het kabinet moet absoluut in beroep gaan. De rechter moet niet op de stoel van de politiek gaan zitten."
De PVV van Geert Wilders is het daarmee eens. Ook deze partij wil dat er in hoger beroep wordt gegaan. Zowel de VVD als de PVV zijn ervan overtuigd dat de uitspraak van de lagere rechter in hoger beroep verworpen zal worden.
De zaak was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda. De rechter oordeelde in juni dat Nederland zich moet inzetten voor een CO2-reductie van 25 procent in 2020 ten opzichte van 1990. Dit zou geëist worden in internationale verdragen. Met het huidige beleid komt Nederland niet verder dan 17 procent in 2020.
Die uitspraak was bijzonder verrassend omdat het algemeen wordt aangenomen dat de rechterlijke macht de scheiding van de macht begrijpt en verdedigt - laat staan accepteert. In dit specifieke geval is de rechter echter op de stoel gaan zitten van de wetgever (het parlement) én de uitvoerende macht (het kabinet). Dijkstra laat dan ook weten dat deze uitspraak alleen daarom al niet geaccepteerd kan worden; hij is bang dat rechters dan vaker ingrijpen in de politiek en beleid bepalen.
Opmerkelijk genoeg is SP'er Eric Smaling het eens met die andere twee partijen dat het niet aan de rechter is om dit soort dingen te besluiten, maar tóch hoopt hij dat er geen hoger beroep komt:
"Ik kan me voorstellen dat het kabinet benieuwd is of een hogere rechter ook vindt dat deze zaak bij de rechtspraak thuis hoort. Maar ik zal een oproep voor een hoger beroep niet steunen, want ik ben het eens met de uitspraak."
Met andere woorden, zullen critici zeggen, de SP'er is alleen voor de scheiding van de macht als deze scheiding resulteert in beleid waar hij het mee eens is. Als de scheiding der machten moet worden opgeheven om zijn doelen te bereiken vindt hij dat prima.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten