VVD-prominent Frans Weisglas: 'Wilders ondermijnt parlementaire democratie'

VVD-prominent Frans Weisglas: 'Wilders ondermijnt parlementaire democratie'

De VVD-prominent en oud-voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, vindt dat ons democratische systeem ondermijnt. Dat zei de liberaal vandaag in het programma WNL op Zondag.

De reden dat Weisglas zich genoodzaakt voelt om zich uit te spreken tegen de PVV-leider? Die noemde het parlement onlangs 'nep.' In plaats van in te grijpen liet Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg het begaan. Dit ongetwijfeld onder het motto dat ze Wilders alleen maar groter maakt als ze het retorische gevecht aangaat met hem.

Weisglas is het daar niet mee eens. Hij vindt dat Van Miltenburg wél had moeten ingrijpen:

"Ik zou hebben ingegrepen. Ik vind het vreselijk. Wanneer een parlementariër, een fractievoorzitter, dat zegt, is dat een ondermijning van de parlementaire democratie. Het is zelfbevlekking van je parlement."

Natuurlijk bedoelde Wilders het niet in die zin dat hij er blij mee is dat de Tweede Kamer veel van zijn macht en bevoegdheden heeft weggegeven aan Europa én alles stiekem in achterkamertjes regelt, maar juist als kritiek. Hij vindt dat het parlement minder machtig is dan het zou moeten zijn, omdat het zélf - vrijwillig - macht en autoriteit uit handen heeft gegeven. In zijn optiek is dat een grote vergissing.

Hoewel Nederland officieel een parlementaire constitutionele monarchie</em> of een constitutionele parlementaire monarchie is, is het opmerkelijk dat het parlement tegenwoordig inderdaad minder macht heeft dan in het verleden, maar dat het zich niet ondergeschikt heeft gemaakt aan de monarch maar aan bewindslieden en/of Europa. Dat is merkwaardig omdat het grootste gevaar in ons systeem juist is dat de niet-gekozen monarch steeds meer macht naar zie toe trekt. Dat gevaar is aan banden gelegd door de ministeriële verantwoordelijkheid, wat ervoor zorgt dat bewindslieden verantwoordelijk zijn voor uitspraken en het gedrag van de monarch.

Er is echter nog geen oplossing bedacht voor een andere, nieuwe dreiging: de bereidheid van het parlement om zich uit te leveren aan de regering en Brussel. Op de één of andere manier zijn er niet genoeg checks and balances in ons systeem om dat te voorkomen.

Weisglas vindt het blijkbaar bijzonder vervelend om te horen, maar Wilders heeft dus wel degelijk een punt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties