Waarom de boekhandel moet blijven

Geen categoriefeb 04 2014, 17:45
Er is al veel gezegd en geschreven over de teloorgang van de boekhandel in de winkelstraat. De enige remedie: koop eens een boek in de boekhandel.
Ik beken: ook ik ben verantwoordelijk voor het feit dat de boekhandel in de winkelstraat in zwaar weer verkeert. Toen het inmiddels bijna-failliete Polare nog bestond uit de ketens Selexyz en De Slegte liep ik altijd wel even naar binnen, vooral om rond te snuffelen. Ik schreef de titels op die ik graag een keer wilde hebben en zette ze op mijn persoonlijke verlanglijstje op Bol.com.
Ik kocht vrijwel niks in de boekhandel, ik verzamelde slechts informatie. Ik was dus een verschrikkelijke klant voor de boekhandel (en een geweldige klant voor internetbedrijven, zeg ik erbij). In de winkels van Polare kwam ik nauwelijks, misschien lag het aan de vreemde naam en de goedkope vormgeving. In ieder geval: ik bleef boeken vooral online kopen. Niet vanwege de prijs - die is gewoon hetzelfde vanwege de vasteboekenprijs - maar vanwege het gemak en het onbeperkte aanbod online.
Maar ik ben, net als veel andere boekenliefhebbers, geschrokken van de berichten dat Polare, toch geen kleine keten, de deuren moest sluiten vanwege te grote schulden. Uitgevers wilden geen boeken meer leveren totdat ze betaald zouden worden. Een groot drama voor iedereen die graag boeken leest. Ik dacht eventjes: misschien leeft de boekenmarkt weer op als de vasteboekenprijs verdwijnt. Toen las ik ergens dat zónder die vasteboekenprijs het boekenaanbod wel heel beperkt zou worden. Misschien is een tussenweg de beste oplossing. Dat laat ik graag aan de experts over.
Wat ik in ieder geval ga doen zodra de filialen van Polare weer opengaan, is boeken kopen in de boekhandel in de winkelstraat in plaats van op internet. Drie redenen: een winkelstraat is niet compleet zonder boekhandel, zeker in grotere steden, de prijzen van boeken zijn toch hetzelfde, en een winkelstraat met alleen maar kledingzaakjes is oersaai. Cd-winkels zijn al verdwenen uit het straatbeeld, videogame-winkels zijn langzaamaan aan het verdwijnen, en hetzelfde lot wacht de boekhandel.
Oftewel, red de boekhandel, koop eens een boek!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten