Waarom Nederlandse webshops succesvol zijn in België

Waarom Nederlandse webshops succesvol zijn in België

Nederlandse webshops zijn razend populair bij onze zuiderburen. Zo populair zelfs, dat Belgische internetwinkels de concurrentie bijna niet aankunnen. Wat is de sleutel van ons online succes?

Dat webshops steeds populairder worden, is natuurlijk niets nieuws. Steeds meer mensen kopen hun spullen online in plaats van in de winkel: het aanbod is groter, de prijzen zijn vaak lager en je hebt het de volgende dag al in huis. Bovendien kun je alles, maar dan ook alles kopen op het internet. Van antieke boeken tot tuingereedschap, het is verkrijgbaar in een webshop. En vind je het niet in Nederland, dan kun je het altijd bestellen bij een andere webwinkel ergens ter wereld. Dat is niet alleen handig als je iets wilt kopen, maar ook als je iets wilt vérkopen: ondernemers kunnen via het internet een internationale klantenkring aanspreken.

Dat is precies wat veel Nederlandse webwinkels doen. Ze verkopen namelijk niet alleen producten in Nederland, maar ook in België. Belgen besteden miljarden bij Nederlandse webshops, die vaak veel sneller leveren dan Belgische bedrijven. Ondernemers spelen daar slim op in door zich te richten op de Belgische markt: zo heeft dierenwinkel Brekz.nl de Vlaamse evenknie Brekz.be. Ook webshops als Ventilatieshop.com en Bowork.nl besteden aandacht aan de Belgische markt.

Waarom kunnen deze bedrijven sneller bezorgen in België dan webshops in België zelf? Dat komt vooral door de vele regels waaraan Belgische ondernemers zich moeten houden. Zo moeten Belgische bedrijven hun medewerkers een hoger salaris geven na 17 uur. Veel webshops in België werken daarom niet 's avonds, terwijl veel bestellingen pas 's avonds worden geplaatst. Dat betekent dat je bij een Belgische webshop vaak pas twee dagen later je bestelling krijgt geleverd, omdat hij pas de volgende dag wordt verwerkt. Dat is een enorm contrast met Nederlandse webshops waarbij je de volgende dag je bestelling binnen hebt.

De regeldruk voor Belgische ondernemers is zo zwaar, dat veel van hen hun distributiecentra verplaatsen naar Nederland. Vanuit Limburg of Brabant kan de Belgische markt eenvoudig worden bediend, terwijl webshops zich niet meer hoeven te houden aan het oerwoud van regels dat in België geldt. Voor Nederland is het natuurlijk zeer gunstig als webshops zich hier vestigen: dat betekent meer werkgelegenheid en meer belastinginkomsten. Voor België is het natuurlijk zuur dat hierdoor werkgelegenheid verloren gaat, maar het valt bedrijven niet kwalijk te nemen. Het is dan ook te hopen dat de Belgen een les trekken uit de situatie, en de regels voor ondernemingen versoepelen. Op die manier hoeven Belgische webshops niet naar Nederland te verhuizen om concurrerend te zijn, en heeft de Belgische consument zijn pakketje gewoon de volgende dag in huis. Beter voor iedereen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties