Waarom niet meer PVV'ers vertrekken

Geen categoriemrt 25 2014, 12:45
Iets met carrièreperspectieven.
Ik weet niet hoe Wilders zich momenteel voelt, hoe de andere fractieleden tegen hun toekomst aankijken en wie er nog besluit te vertrekken. Wat ik wel weet, is dat vertrekken bij de PVV een stuk moeilijker is dan de meeste mensen denken.
Nu er zoveel PVV'ers zijn weggelopen en de partij lijkt te desintegreren, wordt de druk op de aangebleven partijleden steeds groter. Er zijn hun immers collega's voorgegaan, waarom zouden ze nog in functie blijven door een partij die geleid wordt door een man die steeds gekkere dingen zegt? Een van de redenen lijkt mij dat ze de rest van hun leven nergens meer aan de bak komen.
Stel je voor dat je Kamerlid bent voor de PVV en laten we aannemen dat je een verstandig mens bent, Harm Beertema, bijvoorbeeld. De man heeft goede ideeën over onderwijs en zette zich al in voor de verbetering van het Nederlandse onderwijs, voor hij lid werd van de PVV en nog werkte voor Beter Onderwijs Nederland (BON). Ik kan me niet voorstellen dat Beertema zich 'verspreekt' en hetzelfde over Marokkanen zou zeggen als Wilders. Misschien wil Beertema daarom wel weg, omdat hij Wilders' ideeën niet langer deelt. Maar waar moet hij heen?
Misschien is dat in geval van Beertema niet zo ernstig, omdat hij al 62 is en bijna met pensioen kan. Maar voor jongere PVV'ers? Er is geen bedrijf dat hen aanneemt. Niet omdat ze niet competent zouden zijn, maar omdat ze voor de PVV hebben gewerkt. Het is einde oefening voor hen en hun carrière, als zij nu de fractie verlaten. Mede door Wilders' uitspraken is het stigma op PVV'ers zo groot, dat ze niet buiten de politiek aan het werk kunnen, want geen bedrijf durft hen aan te nemen. 
Buiten de persoonlijke gevolgen voor PVV-Kamerleden, is dat ook om twee andere redenen zuur. In de eerste plaats hoeft de diametraal tegenovergestelde kant van het activistische spectrum niet voor dit soort consequenties te vrezen: de Mohammed Rabbaes van deze wereld komen via hun bon ton-netwerk heus wel weer ergens aan de slag. Vaak in clubjes die worden gefinancierd door overheidsgeld. PVV'ers ontberen, voor zover ik weet, zo'n uitgebreid en goedgefinancierd netwerk. In de tweede plaats was het de PVV die altijd fel ageerde tegen wachtgeld. En nu zijn het juist deze Kamerleden die het harder nodig zullen hebben dan elk ander lid van de Tweede Kamer. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten