Waarom sluit de VVD zich niet aan bij de Britse Conservatieven?

Geen categoriemei 22 2014, 10:14
De VVD verliest stemmen, omdat het in het Europees Parlement samenwerkt met D66 en Guy Verhofstadt. De Europese Conservatieven en Hervormers, daarentegen, zijn op zoek naar meer leden. Is het geen tijd voor een overstap?
De ALDE-fractie, waar de VVD vooralsnog deelt van uitmaakt, is onder aanvoering van de Belg Verhofstadt wel erg pro-Europees geworden. Partijen als D66 maken deel uit van dezelfde groep in het Europees Parlement en streven openlijk naar een federaal Europa. Dat is niet wat de VVD wil, noch wat de VVD-kiezer wil.
Er is een alternatief. Tussen ALDE en de anti-Europese groep die Geert Wilders na de verkiezingen van vandaag hoopt op te richten, zitten de Europese Conservatieven en Hervormers, een groep die wordt aangestuurd door de Conservatieven van de Britse premier David Cameron. Andere partijen die deel van deze fractie uitmaken zijn de ChristenUnie en de voormalige conservatieve regeringspartijen van Tsjechië en Polen. Vooral de laatste is bepaald niet liberaal te noemen, maar de meer liberale partij van premier Donald Tusk is weer lid van de Europese Volkspartij waar het CDA lid van is.
Ideologische verwantschap is dan ook niet de enige reden om op Europees niveau met andere partijen samen te werken, hoewel de Conservatieven en Hervormers net als de VVD de vrije markt en individuele verantwoordelijkheid onderschrijven. Belangrijker is dat zij de sovereiniteit van de natiestaat hoog in het vandaal dragen en de NAVO belangrijker vinden dan de EU voor de veiligheid van Europa. Ook wil de groep betere controle aan de grenzen van Europe en minder bureaucratie in Brussel.
De Britse Conservatieven stapten in 2005 uit de Europese Volkspartij, omdat ze die te pro-Europees vonden. Om echter een formele groep in het Europees Parlement te kunnen vormden, werden ze gedwongen samen te werken met niet altijd even nette partijen. Nu het erop lijkt dat de United Kingdom Independence Party van Nigel Farage er met de winst vandoor gaat, zijn de Conservatieven op zoek naar nieuwe bondgenoten. Zo zouden er gesprekken plaatshebben met leden van de Deense Volkspartij en de Ware Finnen. Die willen liever niet samenwerken met Geert Wilders en het Front national, maar centrum-rechtse leden van de Europese Conservatieven en Hervormers vinden die twee partijen toch te extreem.
Als de VVD zich bij de Conservatieven aansluit, en misschien ook Alternative für Deutschland dat nog op zoek is naar een Europese moederpartij, kunnen de meer radicale eurosceptici buiten de deur worden gehouden en ontstaat er een keurig, centrum-rechts blok tegen Europese federalisering. Dat zou niet alleen goed zijn voor Europa. Het herstelt ook de geloofwaardigheid van de VVD als 'eurorealistische' partij in eigen land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten