Waarom spreken Timmermans en VN niet over genocide in Irak?

Geen categorieaug 16 2014, 15:15
Waar is het Westen bang voor?
Er is iets vreemds aan de hand. Terwijl de islamitische terreurorganisatie Islamic State (voorheen ISIS) aan genocide doet in Irak - ze zijn er nog trots op ook - doen de westerse leiders min of meer alsof hun neuzen bloeden. Vooruit, gisteren veroordeelde de Raad van de Europese Unie de aanvallen van ISIS op minderheden in Irak (zie pdf), maar meer ook niet. Het woord 'genocide' wordt niet in de mond genomen.
Ook de VN-Veiligheidsraad durft niet over genocide te spreken. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) is eveneens te laf om die term te gebruiken. Sterker nog, hij vindt de discussie over genocide en de daarbijhorende verplichtingen van VN-landen maar onzin. Stel je voor zeg, dat we gewoon de zaken benoemen zoals ze zijn. Citaat uit een ANP-bericht van gisteren:

Timmermans noemde de discussie over genocide en de verdergaande verplichtingen binnen de internationale rechtsorde een valse en een non-discussie. Ook vandaag nog zei de minister dat "er in ernst geen verschil is tussen misdaden tegen de menselijkheid en genocide." Het was vooral CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die Timmermans telkens vroeg waarom hij het woord genocide meed.

Dat er geen verschil is tussen misdaden tegen de menselijkheid en genocide, zoals Timmermans beweert, is grote onzin, zo legt Anthonie Holslag, die voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft gewerkt, haarfijn uit in hetzelfde bericht. Er is een duidelijk onderscheid tussen misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Holslag: "Zowel in het internationaal recht als binnen de VN wordt een scherp onderscheid gemaakt tussen misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Dus ik weet niet waar Timmermans zijn ideeën op stoelt."
Holslag zegt ook:

"Je kunt absoluut stellen dat genocide erger is en veel verdergaat dan misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat bij genocide om de vernietiging van een volk, van een cultuur, een identiteit en een geschiedenis. En heel belangrijk: het gaat om de intentie. Een misdaad tegen de menselijkheid kan voortkomen uit een oorlog, zoals een bombardement op een school. Maar het is iets anders dan de intentie hebben een volk te vernietigen."

De genocide-expert zegt wel te weten waarom Timmermans niet over genocide durft te spreken: "Ik heb het idee dat hij Nederland buiten de verplichtingen van de VN probeert te houden en zich probeert te onttrekken aan de implicaties die 'genocide' met zich meebrengt. Namelijk dat de VN-landen moeten ingrijpen." Als dat waar is, en daar lijkt het wel op, dan is Timmermans een enorm laffe minister. En het kabinet een enorm laf kabinet. Timmermans kan beter luisteren naar een aantal van zijn bezorgde partijgenoten.
We kunnen niet blijven wegkijken terwijl er door ISIS wordt gejaagd op yezidi's en christenen in Noord-Irak. Dat is immoreel. We moeten het beestje bij de naam noemen. ISIS is het ultieme kwaad. ISIS pleegt genocide. En ISIS moet compleet worden weggevaagd. Maar ja, Timmermans ziet de bui al hangen. Dan moet er eerst meer geld naar Defensie, want zoals het er nu naar uitziet, kunnen we slechts scherfvesten en nachtkijkers naar het gebied sturen omdat we niet genoeg materieel hebben na de jarenlange bezuinigingen op Defensie.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten