Waarom steeds meer bedrijven kiezen voor shortlease

Waarom steeds meer bedrijven kiezen voor shortlease

Paul van der Bas voor De Dagelijkse Standaard

Flexibel zijn is almaar meer de standaard aan het worden. Dat gaat van flexwerkplekken, tot werktijden en tot mobiliteit. Waar bedrijven voorheen vaak kozen voor het leasen van auto’s voor een langere periode, is door economische onzekerheid de wens geboren om niet zo lang aan dergelijke contracten vast te hoeven zitten. Men wil een auto in de periode dat deze nodig is, en er niet voor betalen wanneer deze eigenlijk niet nodig is. Zo is de trend bij het leasen van auto’s onder ondernemers aan het verschuiven naar shortlease.

Supershortlease

Shortlease is, simpel gesteld, leasen met een kortere contractduur. Het is een combinatie tussen een leasecontract en een huurovereenkomst, met de gunstige tarieven van het leasen en een grote flexibiliteit die doet denken aan autohuur. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarbij het onderhoud inbegrepen is. Maar het blijkt zelfs nog flexibeler te kunnen: waar shortlease vaak een contractduur vanaf 3 maanden heeft, heeft aanbieder van short lease Supershortlease zelfs de mogelijkheid om voor één maand te leasen.

image2

Tijdelijke medewerkers

Medewerkers met vaste contracten zijn steeds minder van deze tijd, wat automatisch betekent dat er meer met tijdelijke krachten wordt gewerkt. Dat kunnen medewerkers zijn die op projectbasis aangenomen worden bijvoorbeeld. Misschien blijven ze 3 maanden, misschien zes maanden. Dan is een leasecontract voor een aantal jaar geen gunstige optie. Shortlease maakt het mogelijk om ook deze tijdelijke medewerkers van een leaseauto te voorzien, zonder dat je als bedrijf daarna opgescheept zit met een leasecontract waar je wel voor betaalt maar weinig baat bij hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor zzp’ers die zichzelf van vervoer moeten zien en verzekerd zijn van een aantal maanden werk waarbij veel gereisd moet worden. Ook voor hen is shortlease een uitkomst.

Seizoensgebonden drukte

Niet alle bedrijven hebben het door het hele jaar heen druk. De bouw ligt stil tijdens de bouwvak, veel recreatie is afhankelijk van goed weer en aangename temperaturen… Dan is het denkbaar dat een bedrijf niet het hele jaar door hetzelfde wagenpark nodig heeft. Dit zou de periodes waarin er weinig tot geen werk is extra onrendabel maken. Juist voor deze ondernemers is shortlease de beste oplossing. Ze zijn verzekerd van een auto waar ze enkel brandstof in hoeven te doen en verder geen omkijk naar hebben, en wanneer het seizoen afgelopen is, zitten ze er niet mee opgescheept.

Plotselinge krimp

De economische onzekerheid die door de crisis is ontstaan, is de ondernemer niet in de koude kleren gaan zitten. Nog steeds is het niet minder dan verstandig om rekening te houden met de mogelijkheid dat er iets gebeurt waardoor een plotselinge krimp in personeel en begroting nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een profvoetbalclub die degradeert. Die wil niet opgescheept zitten met langlopende leasecontracten als dit niet meer in de begroting past. Ook daar wil men liever op seizoensbasis overeenkomsten aangaan.

Lees meer over:
auto's Leaserijders

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties