Waarschuwing voor 'hip' antisemitisme

Geen categoriemei 31 2014, 10:15
Jean-Marie Le Pen is een antisemiet, maar laten we niet vergeten dat Jodenhaat ook vaak voorkomt bij allochtone jongeren in eigen land.
In de aanloop naar de Europese verkiezingen heb ik geschreven dat Jean-Marie Le Pen een antisemiet is. Een stiekeme weliswaar, zoals zovelen (behalve wanneer ze in gezelschap zijn van andere Jodenhaters), maar een antisemiet is het. Ik kreeg de afgelopen weken het ronduit achterlijke verwijt dat ik het antisemitisme in eigen land niet zou (willen) benoemen. Er zijn immers zat allochtone jongeren, met name van islamitische komaf, die misschien nog wel antisemitischer zijn dan Le Pen en andere van zijn Front National-collega's.
Voor mij bestaan er geen gradaties in antisemitisme. Je bent een antisemiet of je bent het niet. En inderdaad, 'onze' jongeren kunnen er ook wat van. Joodse organisaties in Nederland vrezen inmiddels voor een antisemitische aanslag zoals in Brussel en Toulouse. Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zag vlak na de aanslag in Brussel 12- tot 16-jarige jongeren van allochtone afkomst twitteren: "Lekker, kankerjoden doodgeschoten in Brussel." Misselijkmakend en gevaarlijk.
Op zich hoeven we niet bang te zijn dat een 12-jarige allochtoon een wapen oppakt en vervolgens Joodse Nederlanders doodschiet, maar er is weldegelijk een probleem. Wat als die jongeren ouder worden en dan nog steeds zo'n gruwelijke hekel hebben aan Joden? De basis voor antisemitisme is gelegd tijdens hun opvoeding en die haatgevoelens kunnen alleen maar versterkt worden. Zie de jihadstrijders die naar Syrië zijn vertrokken. Die zouden het liefst vandaag nog Israël van de kaart vegen.
En zo komen we bij een ander probleem, Israël. Nee, het Joodse land is geen probleem, maar hoe steeds meer mensen in het Westen naar het land kijken wél. "Antizionist is een soort hippe eretitel geworden in dit land," aldus Voet van het CIDI. Mensen die strijden tegen het bestaansrecht van Israël (van links tot extreem-rechts) zijn bijna altijd antisemieten. Maar het zijn gewiekste antisemieten, die zich verschuilen achter het argument dat ze enkel kritiek hebben op 'bezettingsmacht' Israël en heus niet op het Joodse volk. Ammehoela. Hou je moeder voor de gek.
We hebben dus drie verschillende problemen die allemaal met antisemitisme te maken hebben: de toename van Jodenhaat onder (nieuwe generaties) allochtone Nederlanders, de opkomst van extreem-rechts in Europa en het feit dat ronduit antisemitische opmerkingen van iemand als Jean-Marie Le Pen worden vergoelijkt, en de pogingen van links én extreem-rechts om de staat Israël te delegitimeren. Ik begrijp plotseling heel goed waarom Joodse organisaties bang zijn voor een antisemitische aanslag in Nederland.
Waar is de minister van Veiligheid & Justitie als je hem nodig hebt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten