snapshot 8

Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor smartphones van Xiaomi, Oppo en OnePlus: 'Diepgaande vermenging met Chinese overheid'. UPDATE: Xiaomi ontkent beschuldigingen

Geen categorieaug 02 2021, 11:00
De Belgische Staatsveiligheid stet dat er een potentiële spionagedreiging is bij het gebruik van smartphones van drie grote Chinese fabrikanten: OnePlus, Oppo en Xiaomi. UPDATE: Naast Oppo spreekt ook Xiaomi de beschuldigingen tegen.
De Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, heeft Belgische parlementariërs en burgers gewaarschuwd voor het gebruik van een nieuwe generatie Chinese smartphones. "We willen wijzen op de potentiële spionagedreiging bij het gebruik van deze toestellen," zegt een woordvoerder van de landelijke Staatsveiligheid tegen krant De Tijd. Hoewel er nog geen gevallen van spionage ontdekt zijn is de band tussen bepaalde bedrijven en de totalitaire Chinese staat zo hecht, dat dit een reëel gevaar vormt. Het zou gaan om "systematische en diepgaande vermenging."
"De Chinese nationale inlichtingenwet verplicht alle Chinese bedrijven tot samenwerking met de inlichtingendiensten. Ze moeten arbeidsposities reserveren voor inlichtingenpersoneel. Ook verplicht de Chinese cybersecuritywet Chinese bedrijven de inlichtingendiensten een ongebreidelde toegang te geven tot hun IT-systemen. Het bedrijfsleven heeft geen andere keuze dan samen te werken met de Chinese overheid," aldus de Staatsveiligheid.
"Van de smartphoneproducent Xiaomi is bekend dat hij in het buitenland op heimelijke wijze gebruikersgegevens heeft verzameld en doorgestuurd naar Chinese servers," wordt gesteld. "Uit een mediarapportage van mei 2020 bleek dat zowel gegevens over het surfgedrag als de ‘universally unique identifier’ van Xiaomi-gebruikers werd verzameld. Die data zijn met een eenvoudig te omzeilen encryptie naar China verstuurd. Samen met het wetgevende kader waarin Xiaomi
opereert, is die praktijk op zijn minst problematisch te noemen vanuit een privacystandpunt en raakt ze mogelijk aan de nationale veiligheid."
OnePlus en Xiaomi reageerden nog niet op de beschuldigingen van de Belgische Staatsveiligheid toen dit artikel geschreven werd. Wel laat Oppo weten dat het "een privébedrijf is en actief is in meer dan 40 landen en regio’s over de hele wereld... We onderhouden positieve relaties met de overheden en regelgevende instanties van de landen waarin we actief zijn. We opereren in overeenstemming met alle plaatselijke wetten en regulering." Daar is de Belgische Staatsveiligheid dus, lijkt het, niet van onder de indruk.
China is natuurlijk totaal niet de bondgenoot van het Westen. De Chinese overheid is nagenoeg almachtig. Het bedrijfsleven heeft zich daar naar te schikken. Als het dat niet doet komt het heel erg in de problemen. Zie wat er gebeurd is met Jack Ma - die letterlijk verdween nadat hij kritiek uitte op het regime. Ondernemen in China is helaas niet zonder risico's.
Toch is het allemaal niet zo eenvoudig. Want als je goed oplet zie je dat wij in het Westen ook heel snel de kant opgaan van China - met corona en klimaat als zogenaamde reden. Als onze overheden en inlichtingendiensten hun beklag doen over China gaat het ze dus niet zo zeer om het mogelijke schenden van onze rechten, als wel om het feit dat dit mogelijk gedaan wordt door China - in plaats van door zichzelf.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Hoe dan ook, het moet maar eens tot ons doordringen dat China de vriend niet is van een ieder die De Vrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Maar ja, datzelfde geldt helaas tegenwoordig ook voor onze eigen overheid. Zie hoe corona gebruikt wordt om de macht van de staat onevenredig te vergroten. En wat betreft deze beschuldigingen aan het adres van de drie bedrijven: dat is het specialisme van de Belgische Staatsveiligheid. En die maken zich duidelijk zorgen.
UPDATE
Xiaomi heeft een bericht doen uitgaan waarin het de verdachtmakingen van de Belgische Staatsveiligheid tegenspreekt. "Xiaomi is a publicly traded and independently operated and managed company founded by private citizens," aldus het bedrijf in een Engelstalige persverklaring. "We operate in over 110 markets in the world and conform to local laws and regulations with high standards on security and user data privacy protection."
"We have noticed recent report regarding warning from Belgium State Security of 'potential espionage threat' from the company. Such accusation is not fact-based but pure prejudice. We will engage with Belgian government and authorities to verify this accusation. We reserve the right to take further action to prevent damage to the reputation of the company."
Met andere woorden, het bedrijf stelt dat het een private onderneming is, gerund door private personen. Er is geen reden, zegt Xiaomi zelf, om ook maar te vermoeden dat er sprake kan zijn van spionage door het bedrijf (in samenwerking met de Chinese staat). "Zo'n beschuldiging is niet gebaseerd op feiten, maar op vooroordelen."
Xiaomi zegt nu dat het samen met de Belgische Staatsveiligheid gaat kijken naar de zaken waar de onze zuiderburen zich zorgen over zeggen te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten