Wapenstilstand tussen overheid en rebellen in Colombia voor bevrijding Derk Bolt

Wapenstilstand tussen overheid en rebellen in Colombia voor bevrijding Derk Bolt

Er wordt echt alles op alles gezet om de bevrijding van Spoorloos presentator Derk Bolt en zijn cameraman Follender weer vrijuit te krijgen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassadeur in Colombia hebben flink druk gezet om ervoor te zorgen dat de twee Nederlanders weer naar huis kunnen terugkeren. Er is zelfs een wapenstilstand in de regio waar ze vast worden gehouden.

Van de week zijn Bolt en Follender in Colombia ontvoerd en de verdachten waren al snel aanhangers van ELN. De rebellen in Colombia zijn zelf een onderzoek gestart en hebben het op dit punt nog steeds niet over een 'ontvoering' en hebben ook niets bevestigd. Toch zijn er aanwijzingen dat het wel ELN-aanhangers zijn geweest.

Na alle moeite betekent het niet gelijk dat we in Nederland moeten juichen. De rebellen van de marxistische ELN bezit veel gebied en zijn de baas op plekken waar het leger van de Colombiaanse overheid niet veelvuldig aanwezig is. Er wordt gezegd dat overheidsingrijpen of de rol van het leger juist dingen kan vertragen zegt expert Wilfredo Canizares:

De staat dat is de guerrilla in de regio. Het leger heeft alleen enkele kampen, maar daarbuiten is in feite de ELN de baas.

Al met al is er een aanzienlijke kans dat Bolt en Follender weer veilig kunnen terugkeren naar Nederland. De Nederlandse overheid doet veel om achter de schermen hen vrij te krijgen. Over heel de wereld is de ontvoering van de twee Nederlanders door ELN nieuws geweest en ook de Rooms-Katholieke Kerk heeft zich bemoeid met de kwestie. Zo bemiddelen zijn tussen alle actoren om een situatie te creëren waarin Bolt en Follender weer naar huis kunnen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties