Wat doen we met de epidemie van de ongezondheid?

Geen categorieokt 31 2011, 19:00
Roken, drinken, vet eten en weinig bewegen...We weten heel goed hoe we gezond moeten leven, maar in plaats daarvan kiezen we de comfortabele en gemakzuchtige weg. Resultaat: een ongezonde bevolking en torenhoge kosten voor de gezondheidszorg. Willen en kunnen we dit omkeren?
Morgen houden artsenfederatie KNMG en de NPHF (Nederlandse Public Health Federatie) een grote conferentie over de vraag hoe we de gezondheid van de bevolking gunstig kunnen beinvloeden. De insteek: positieve prikkels, die ’goed gedrag’ belonen, hebben de voorkeur, maar we moeten niet terugdeinzen voor regels, sancties en verboden.
Vooral bij dat laatste zal de gemiddelde liberaal gaan protesteren. Is het immers niet de keuze van het individu wat voor (voedings)stoffen het tot zich neemt en wat hij aan lichaamsbeweging doet? Ongezond gedrag middels verboden uitbannen komt al snel in de knel met de individuele vrijheid.
Dit is ook zo'n beetje het idee achter onze gezondheidszorg. Iedere aandoening die behandeld kan worden, wordt behandeld, ook al heeft de patient in kwestie het nog zo overduidelijk over zichzelf afgeroepen. Zorgaanbieder en verzekeraar pikken hiervan uiteraard een graantje mee. 
Ook aan de andere kant is er gewin te behalen. De sportscholen en voedingsdeskundigen zijn niet te tellen en er is een hele industrie ontsproten uit alles dat gezond lijkt.
Toch blijft de negatieve tendens de overhand houden. De combinatie van onze hang naar comfort en het zorgsysteem dat ieder evolutionair effect te niet doet, zorgt ervoor dat we een ongezond ras aan het kweken zijn. Uiteraard hebben we als individu weinig boodschap aan de toestand van 'onze soort', totdat het ons zelf raakt.
Wat denkt u? Is de volksgezondheid te beinvloeden met sancties of beloningen of hebben we hier eenvoudigweg te maken met de destructieve aard van de mens?
Foto: www.photobucket.com door manuchao666.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten