Wat iedereen al vermoedde, maar de autoriteiten te laat erkennen: terrorist in Hamburg is een IS aanhanger

Geen categorieaug 02 2017, 8:00
Afgelopen vrijdag heeft een 'verwarde man' in een supermarkt in Hamburg mensen aangevallen met een mes. Hij riep daarbij volgens ooggetuigen ''Allahu Akbar''. De media berichtten over een gestoorde man waarbij het motief nog niet bekend was. In de kamer van de aanvaller is een vlag van IS aangetroffen.
Wat een schokkende ontdekking zeg, ongelooflijk. Het is bijna alsof dit niet te verwachten was. Het tegendeel is natuurlijk waar, maar het lijkt alsof het voor de autoriteiten steeds moeilijker wordt om aan te geven dat het om islamitisch terrorisme gaat. Of er nu ''Allah is groot'' wordt geroepen of niet. Een terrorist wordt normaliter aangeduid als een 'verwarde man' waarbij de motieven nog niet bekend zijn.
Veel mensen kunnen vanaf het begin al raden, met deze informatie, wat de motivatie was, dus waarom kunnen de autoriteiten dan niet? Men zou kunnen denken dat het domheid is, of in het ergste geval, bewust ontkennen van de realiteit. De autoriteiten willen niet te snel oordelen, dat is vooral het geval.
Prijzenswaardig natuurlijk, niemand wil dat we een staat krijgen die burgers om de geringste verdenking oppakt. Aan de andere kant gaat dit levens kosten. De aanpak is te voorzichtig en dat weten IS'ers ook. Ze weten hoe het systeem in elkaar steekt en hoe er in het Westen gedacht wordt en hoe er gehandeld wordt. We zijn zo voorzichtig met betrekking tot de visie op mensenrechten en de subjectieve realiteit van elk persoon, dat we elke keer een stap achter zullen lopen.
Mensen die al bekend zijn bij de autoriteiten worden niet opgepakt vanwege het feit dat de autoriteiten niet hun boekje te buiten willen gaan. Voorzichtigheid is geboden en iemand is 'onschuldig tot het tegendeel bewezen is'. Hele mooie waarden die in normale situaties gelden, maar we zien dat het nu tegenwerkt.
Wat de oplossing is? Ik zou liegen als ik zou weten wat de balans zou kunnen zijn in dit belangrijke vraagstuk of wat de juiste weg zou zijn. Wat in elk geval niet gaat helpen is een staat die vanwege 'morele superioriteit' de levens van de mensen in gevaar brengt. We moeten eerder handelen en eerder het probleem benoemen en erkennen. Alleen dan gaat er verandering komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten