Wat staat ons volgend jaar te wachten? Dit zijn mijn 5 politieke voorspellingen voor 2017

Geen categoriejan 01 2017, 10:00
De afgelopen dagen hebben we regelmatig teruggekeken op het jaar 2016. Leuk en aardig, natuurlijk, maar nu is het tijd om vooruit te kijken. Wat zal er in 2017 gebeuren op politiek vlak? En, niet onbelangrijk, zullen mijn voorspellingen uitkomen of zal ik afgaan als een gieter?
2016 was een bijzonder vreemd jaar. Referenda zorgden ervoor dat het volk steeds weer roet in het eten gooide van de eurofiele elite, Donald Trump won een verkiezing die hij niet kon winnen, en Feyenoord greep in het nieuwe seizoen gelijk de koppositie in de Eredivisie. Dan was er ook nog de knettergestoorde Sylvana Simons die politiek actief werd, en GeenPeil dat zichzelf van een eurosceptische vereniging transformeerde in een echte politieke partij.
Wie dat vorig jaar allemaal voorspeld had was vandaag multimiljonair geweest.
Ook 2017 gaat vrijwel zeker een knettergek jaar worden. Hier zijn mijn top 5 voorspellingen voor het nieuwe jaar. En ja, achteraf mag je me er natuurlijk keihard op afrekenen.
[caption id="attachment_154055" align="aligncenter" width="946"]Lodewijk Asscher gaat verliezen. Rijksoverheid.nl (bron: Wikimedia Commons). Lodewijk Asscher gaat verliezen. Rijksoverheid.nl (bron: Wikimedia Commons).[/caption]
5. De PvdA wordt weggevaagd bij de verkiezingen
Oké, ik geef toe: dit is géén al te zotte voorspelling. De PvdA staat er immers belachelijk slecht voor in de peilingen. De kans dat die partij een comeback maakt is volgens iedereen minimaal. Nou ben ik van nature een rebel, maar dit keer ga ik mee met de meerderheid: de sociaaldemocrarten worden dé grote verliezers van het nieuwe jaar.
[caption id="attachment_154056" align="aligncenter" width="2996"]EU2016 NL (bron: Wikimedia Commons) EU2016 NL (bron: Wikimedia Commons)[/caption]
4. Mark Rutte wordt 'gewoon' weer premier
Rutte heeft er de afgelopen vier jaar een enorme puinhoop van gemaakt. De kritiek op hem neemt dan ook met de dag toe. Het resultaat: de PVV gaat ruimschoots aan de leiding in de peilingen.
Toch voorspel ik dat Rutte na de verkiezingen aan een derde termijn als premier mag beginnen. Niet omdat hij zo populair is, maar omdat a) de andere partijen de PVV buiten willen sluiten en b) omdat Rutte op de één of andere manier gewoon een bijzonder effectieve campagneleider is. Vraag mij niet waarom de Nederlandse kiezer er steeds weer intrapt, maar uiteindelijk gebeurt dat tóch.
[caption id="attachment_154057" align="aligncenter" width="996"]Mark Rutte gaat af. En toch wordt hij premier. Sebastiaan ter Burg (bron: Flickr. Mark Rutte gaat af. En toch wordt hij premier. Sebastiaan ter Burg (bron: Flickr.[/caption]
3. De VVD wordt niet de grootste partij van Nederland
Dat is natuurlijk even schrikken. Aan de ene kant voorspel ik dat Rutte aan een derde termijn als premier begint, maar aan de andere kant geloof ik niet dat zijn partij de grootste wordt bij de verkiezingen van 2017. Dat klopt helemaal. Hij zal genoeg zetels vast blijven houden om niet af te hoeven treden als VVD-leider, en daarna zal hij zaken doen met andere partijen die graag een coalitie willen vormen met zijn vieren of vijven. Rutte profiteert daarvan.
Maar de VVD gaat wel degelijk zetels inleveren. Die zetels gaan naar de grote winnaar van de verkiezingen. Ik heb het natuurlijk over...
[caption id="attachment_154058" align="aligncenter" width="1118"]Geert Wilders' PVV gaat de grootste van Nederland worden. Minister-president Rutte (bron: Flickr) Geert Wilders' PVV gaat de grootste van Nederland worden. Minister-president Rutte (bron: Flickr)[/caption]
2. De PVV gaat de verkiezingen ruimschoots winnen
Met 'ruimschoots' bedoel ik natuurlijk 'voor Nederlandse maatstaven.' In 2012 was het verschil tussen de VVD en de PvdA immers miniem. Ik ga ervan uit dat de PVV dit keer echt afgetekend de grootste wordt met tenminste vijf zetels meer dan de VVD. Hoewel de PVV op dit moment aan de leiding gaat in de peilingen is dat wel degelijk een verrassende voorspelling: tot nu toe kon Wilders de goede resultaten in peilingen namelijk maar zelden omzetten in goede verkiezingsresultaten. Rutte is nu eenmaal een betere campagneleider dan Wilders.
Helaas voor Wilders en zijn kiezers betekent dit niet dat ze gaan regeren. Ik ben ervan overtuigd dat de andere partijen Wilders' veroordeling zullen aangrijpen om hem buiten de deur te houden. Hij zal weliswaar gespreken starten met verschillende clubs, maar die lopen op niets uit. Daarna neemt Rutte het stokje over en mag hij zich voor de derde keer achter elkaar minister-president van Nederland noemen.
[caption id="attachment_154059" align="aligncenter" width="2878"]Donnie Ray Jones (bron: Flickr) Donnie Ray Jones (bron: Flickr)[/caption]
1. Het nieuwe kabinet wordt nog voor het einde van 2017 aan het wankelen gebracht
En dat brengt me bij mijn belangrijkste voorspelling: het kabinet Rutte III zal nog voor het einde van het jaar aan het wankelen gebracht worden. De reden? Wilders zal terecht stellen dat hij en zijn kiezers genegeerd worden. De volkswoede zal met de dag groeien. Elk foutje dat het kabinet zal uitgelicht worden. Steeds weer zal Wilders herhalen dat hij premier had moeten zijn. Al zijn kiezers zullen het daarmee eens zijn, en dat zal zelfs gelden voor een flink aantal kiezers van andere partijen. Uiteindelijk wordt de onrust zo groot dat het kabinet aan het wankelen gebracht wordt. Ja, nog voor het einde van het jaar.
En wat dan? Nou, dan is het zeer waarschijnlijk dat Wilders de verkiezingen ná die van maart nóg ruimer gaat winnen, waarna niemand nog om hem heen kan.
'Premier Wilders'? Wen er maar alvast aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten