Wat verdient een eurocommissaris eigenlijk?

Geen categoriesep 10 2014, 17:44
Nu de stoelendans rondom de nieuwe leden van de Europese Commissie ten einde is, wordt het tijd om de (financiële) balans op te maken.
Wat kosten de dames en heren de belastingbetaler de komende mandaatperiode?
Laten we minister, pardon, kersvers eurocommissaris Timmermans als voorbeeld nemen. Die kennen we tenslotte en die spreekt immers meer tot de verbeelding dan de Roemeense Corina Cre?u, belast met regiobeleid. Als één van de zes Vice Presidents ontvangt Timmermans iets meer dan zijn 'gewone' collega's, maar weer minder dan zijn baas Jean Claude Juncker. In totaal wordt er 5,6% van de totale Europese begroting gereserveerd voor de lonen, salarissen, pensioenen en andere emolumenten van het 55.000 man sterke ambtenarencorps, tolken, parlement en commissie. Voor de komende mandaatperiode (2014-2020) spreken we dan over een bedrag van ruim 54 miljard euro ofwel bijna € 8 miljard per jaar.
Het maandsalaris van een VP van de EC bedraagt € 23.000. Maar daar komen de nodige toeslagen en pensioenvoorzieningen bovenop. Zo ontvangt elke commissaris een 'buitenlandtoeslag' van 16% van diens basissalaris. Ingeval van Timmermans is dat dus € 3.680 per maand bovenop de € 23.000. We zitten dan al aan € 26.680 per maand. Maar ook dit is nog niet alles. Naast die 'buitenlandtoeslag' heeft Timmermans recht op een 'representatievergoeding' van € 911,38 per maand. Maakt een subtotaal van € 27.591,38 per maand.Let wel, dit is exclusief de riante pensioenvoorziening.
Dan zijn er nog enkele 'éénmalige' vergoedingen, die aan Timmermans uitgekeerd gaan worden. Zo is daar de 'welkombonus' (officieel heet die 'installatievergoeding') van twee maandsalarissen. Het betreft dan wel 'slechts' het kale salaris van € 23.000 per maand, dus in totaal € 46.000 handje contantje om je appartement in te richten. Hiernaast is er natuurlijk de verhuisvergoeding. De kosten daarvan worden volledig vergoed. Ook de reiskosten worden ruimhartig vergoed; niet door bonnetjes, dat leidt maar af van het belangrijke werk, maar een vast bedrag per kilometer plus een 'tijdvergoeding' voor het reizen...
Al met al kun je stellen dat een Vice President als Timmermans de belastingbetaler per maand ongeveer € 30.000 kost oftewel € 360.000 per jaar, exclusief pensioen. Over een mandaatperiode van zeven jaar is dat dus ruim € 2,5 miljoen per persoon. Er zijn 28 commissarissen, dus u kunt zelf uitrekenen wat 'het dagelijks bestuur' van de Unie de belastingbetaler kost. De kosten van de staven, de persoonlijk medewerkers, het gebruik van het autopark met chauffeurs, de huisvesting, de schoolkosten voor de kinderen en de vergoeding voor medische kosten zijn nog niet eens meegenomen. We vonden het wel welletjes zo...
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten