We moeten die Pietendiscussie gewoon negeren en verder gaan met belangrijkere dingen

We moeten die Pietendiscussie gewoon negeren en verder gaan met belangrijkere dingen

Het was weer een dag vol met verdriet en geluk over de komst van Sinterklaas in ons landje. Daarmee kwam er toch nog een dag vol met discussies over de kleur van Zwarte Piet. Ik was al bang dat het rustig zou blijven dit jaar. Gelukkig word ik niet teleurgesteld. Toch zou het voor iedereen beter zijn om deze hele discussie gewoon te negeren.

Maakt het mij dan helemaal niet uit? Natuurlijk maakt het mij uit, vooral omdat het mij juist niet uit maakt. Beetje schizofreen toch? Een nationale discussie voeren over de kleur van een fictief karakter in onze maatschappij die elk jaar een aantal weken langs komt, vind ik belachelijk. Ik moet er ook een beetje om huilen als ik weer pro-Zwarte Pieten en anti-Zwarte Pieten activisten met elkaar zie rollebollen. Zwarte Piet als het toppunt van onze cultuur en identiteit aanwijzen is natuurlijk ook een beetje triest. Wat het wel laat zien, is dat onze cultuur en identiteit al zo verwaarloosd is, dat we dit daadwerkelijk een belangrijke discussie vinden.

Aan de andere kant, de activisten tegen Zwarte Piet maken ook een karikatuur van het hulpje en beladen het het onderwerp met racisme en onderdrukking. Als je echt vindt dat Zwarte Piet symbool staat voor racisme en onderdrukking, dan heb je je prioriteiten in het leven niet echt op orde naar mijn idee. Dan stort je je ongenoegen, fundamentele onzekerheid, en lak aan identiteitsvorming allemaal op een kinderfiguur. Als je daar over nadenkt, dan moet je daar toch ook een beetje om lachen?

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat het mij geen zier uitmaakt welke kleur die Piet heeft, maar dat deze hele heisa wel gevoelens oproept van naïeve rebellie tegen het zieligheid- en slachtofferdenken, tegen beide kanten. Het is ook nog eens een discussie die vooral in de Randstad gevoerd worden en dan ook nog eens in links-liberale kringen. De rest van het land doet gewoon lekker normaal. Laten we als overgrote meerderheid dan ook gewoon die discussie voor wat het is: niet zo belangrijk. Zoek een doel en opdracht in je leven en bouw daar een toekomst omheen, dat lijkt mij een stuk essentiëler en belangrijker dan zo belachelijke discussie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties