Wedden dat D66 referendum over EU niet aandurft

Geen categoriemei 24 2014, 19:00
De verkiezingen voor het Europees Parlement zitten er weer op! Zo'n zes procent van de Nederlanders bracht een stem uit op de eurofielen van D66. Die kraaien dan ook victorie. Helaas!
De uitslag van de verkiezingen van afgelopen donderdag is nog niet officieel. Het heeft er echter alle schijn van dat D66 de verkiezingen heeft gewonnen. De eurokritische PVV krijgt een flinke opdoffer. Een uitslag die ik betreur. Het lijkt nu dat Nederland vol overtuiging voor Europa heeft gekozen. Een flinke duw in de rug van alle partijen die momenteel de belangen van Nederland overdragen aan Brussel. Die gaan met zo'n uitslag stug door, dat kan niet anders.
Vooral bij D66 konden ze hun geluk niet op. Volgens Sophie in 't Veld, lijsttrekker van D66 in Europa heeft Nederland voor een Europese koers gekozen. Sterker nog, volgens haar zegt de kiezer: 'Vooruit met Europa'. Grote woorden voor een partij die 15% van de stemmen haalt met een opkomst van rond de 35%. Zo'n zes procent van de Nederlanders heeft dus voor de koers van D66 gekozen. Slechts zes procent, zou ik willen zeggen.
Volgende stap
Ook Alexander Pechtold was dik tevreden met deze zes procent. Volgens de voorman van D66 in de Tweede Kamer heeft Nederland overweldigend voor Europa gekozen. Begrijp me goed, als Geert Wilders de verkiezingen had gewonnen, had hij waarschijnlijk ook de pannen van het dak geschreeuwd. Ik ben echter wel benieuwd of D66 nu ook de volgende stap durft te zetten.
D66 heeft op haar website staan dat ze voor een vernieuwing van de democratie zijn. Men bedoelt daar mee dat er meer referenda moeten komen waarin de Nederlandse burger zich kan uitspreken. Vind ik een nobel streven. Ik weet zeker dat de betrokkenheid bij de politiek zal groeien. D66 heeft het echter nog niet aangedurft om voor een referendum over de EU te pleiten. Gewoon alle Nederlanders oproepen om naar het stemhokje te gaan en aan hen te vragen welke kant zij op willen met de EU. Moet D66 aandurven. Nederland heeft toch overweldigend voor Europa gekozen?
2005
Dat de opkomst dan hoger zal zijn dan afgelopen donderdag, durf ik te wedden. Bij het vorige referendum, in 2005 over de Europese Grondwet, kwam meer dan zestig procent van Nederland opdraven. Het antwoord was duidelijk. Heel duidelijk. 61,5% zei nee.
Bij D66 roepen ze wel zo hard dat Nederland voor de EU is, maar diep vanbinnen weten ze ook wel dat dat niet zo is. Daarom durven ze dat referendum ook niet aan. Dat plaatst een belangrijke kanttekening bij de uitspraken van D66! Toch hoop ik dat de politiek op een gegeven moment zo'n referendum aandurft. De Nederlandse kiezer verdient dat. Het gaat uiteindelijk om onze macht. Het gaat om ons geld. Het gaat om onze toekomst en om de toekomst van onze kinderen. In een democratie maken uiteindelijk niet de politici de dienst uit, maar is de bevolking de eindbaas van de bende. Politici zijn niets meer en niets minder dan volksvertegenwoordigers.
Stel dat de Nederlander bij zo'n referendum voor een federale staat Europa kiest, niet dat dat gebeurt, maar stel dat, dan zal ik voor altijd mijn mond houden over de EU.
En emigreren, dat ook!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten