Weg met het leger!

Geen categoriemei 21 2011, 17:45
Een fan-tas-tisch idee. Of, nou ja, eigenlijk niet.
Een Belgische hoogleraar heeft een fantastisch, innovatief plan: Nederland, België en Luxemburg moeten hun strijdkrachten samenvoegen tot een Benelux-leger.
Dat bepleit hoogleraar Luc de Vos vandaag in een opiniestuk in de Vlaamse krant De Morgen.

De nationale legers hebben te maken met steeds verder krimpende budgetten, terwijl nieuwe technologieën om meer investeringen en beter opgeleide militairen vragen. "België, Nederland en Luxemburg zijn landen met een gedeelde geschiedenis, eenzelfde filosofie en een vergelijkbare 'grootte’ op de internationale scène", schrijft De Vos.

Neemt u het mij niet kwalijk als mijn geheugen mij in de steek laat, maar volgens mij wilden de Vlamingen in de vorige eeuw graag onafhankelijk zijn. Heel leuk, maar onafhankelijkheid brengt nogal wat kosten met zich mee. Zo moet je bijvoorbeeld - jawel - voor je eigen veiligheid zorgen. Sterker nog, dat is zo ongeveer een vereiste voor een werkelijk onafhankelijke staat.
Nederland moet van zijn lang zal die leven niet akkoord gaan met een dergelijk plan. Niet als dat zo inhouden dat onze eigen krijgsmacht ophoudt te bestaan, tenminste. Een Benelux-leger zou eventueel een leuke extra zijn, maar als soevereine staat moeten we - zéker in militair opzicht - onze eigen boontjes doppen.
In wat minder vriendelijke bewoordingen: het plan van meneer De Vos is van de pot gerukt.
Overigens heb ik het onderhand wel gehad met al die fantastische plannen om zoveel mogelijk samen te werken met andere (Europese) staten. Mogen we alsjeblieft ons lot gewoon in eigen hand houden? Dat zou wel zo prettig zijn. Dank.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten