Wereldvreemde Hans van Baalen bij WNL

Geen categorieapr 27 2014, 16:30
Best indrukwekkend. Het programma duurt slechts minder dan een uurtje, maar tocht wist Europees VVD-lijsttrekker Hans van Baalen een oneindige stortvloed van onzin over ons uit te storten.
Vanochtend was de lijsttrekker namens de VVD voor de Europese Parlementsverkiezingen, Hans van Baalen, te gast bij het tv-programma WNL op Zondag. Het werd nogal een openbaring, want zelden heb ik een politicus in zo'n kort tijdbestek zoveel wartaal uit zien slaan. Ik zal het even per thema behandelen aan de hand van een beschrijving van De Telegraaf van het optreden.

VVD-Europarlementariër Van Baalen is helemaal klaar met de Ajax-supporters die vuurwerk op het veld gooiden tijdens de bekerfinale. Voor dat soort mensen moeten we een leeg eiland zoeken, stelt de liberale lijsttrekker voor de komende Europese verkiezingen.

Ehm, is dit serieus bedoeld? Van Baalen maakt een beetje een parodie op de 'stoere taal' die we van de VVD wel gewend zijn als het gaat om het strafrechtelijk aanpakken van criminelen en crimineel gedrag. Waar men normaalgesproken nog uitvoerbare maatregeln oppert, maar die vervolgens niet implementeert gooit Van Baalen het eens over een nóg minder realistische boeg: een onzinmaatregel die natuurlijk óók niet zal worden uitgevoerd. De enige 'lege eilanden' die Nederland heeft zijn immers beschermde natuurgebieden in de Waddenzee. Daar wil je geen luidruchtige en vernielzuchtige voetbaltokkies neerzetten, want die laten geen grassprietje overeind staan en geen kievitsnest ongeplunderd.
Next:

[Van Baalen zette zich af] tegen Wilders die van de Europese verkiezingen een soort referendum maakt over de vraag of Nederland in de EU moet blijven. "Dan ben je gek", oordeelt Van Baalen. "Als je gemeenteraadsverkiezingen hebt, is het ook niet voor of tegen de gemeente."

Altijd leuk, de argumentum ad lapidem. Als je het niet met me eens bent, dan ben je gek, gestoord, debiel, spoor je niet, hoor je thuis in een gekkenhuis, etcetera. Weinig overtuigende en holle prietpraat om je eigen gebrek aan argumenten te maskeren. Daarnaast nog een andere klassieke drogreden: de verkeerde vergelijking. De EU en de gemeentes zijn geen vergelijkbare bestuursniveaus, aangezien het bestaan van gemeentes onbetwist is in Nederland.. in tegenstelling tot wat men hier op een afkeurende wijze 'Brussel' noemt.

De twee partijen slaan in de campagne een totaal andere toon aan over de EU, maar zitten daarna gewoon bij elkaar in de fractie van het Europarlement. Van Baalen zegt dat zijn partij de fractie een andere richting opduwt dan D66 doet, de partij die voor meer invloed van Brussel staat. "En we moeten wel in een fractie zitten. Als je alleen gaat opereren dan kun je net zo goed wegblijven."

Op zich een valide argument over je aansluiten bij fracties, maar niemand die zegt dat de VVD bij die maffe linkse gasten van de ALDE moet blijven. Nou ja, behalve de linkervleugel en de top van de liberale volkspartij, dan. Maar als de VVD werkelijk werk wil maken van euroscepticisme, waarom zich dan niet aansluiten bij de veel eurosceptischere fracties van de Conservatieven of het Europa van Vrijheid en Democratie van Nigel Farage en UKIP? Kortom, bij een fractie zitten biedt voordelen, maar niemand die zegt dat het per sé samen met D66 in ALDE moet zijn.
Kortom, of het nu gaat over hooligans, over de EU of over de ALDE... Hans van Baalen heeft ze helaas niet allemaal op een rijtje. De kans dat ik over drieënhalve week VVD ga stemmen, wordt hiermee steeds kleiner.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten