Werkgelegenheid trekt aan in 2015

Geen categoriejun 03 2014, 18:00
Maar niet in collectieve sector
Volgens de Arbeidsmarktprognose 2014-2015 van uitkeringsinstantie UWV trekt de arbeidsmarkt volgend jaar aan. Dat wil zeggen: in het bedrijfsleven. De werkgelegenheid bij de overheid neemt verder af, vooral in de sectoren zorg en welzijn. Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, is 'de weg naar herstel' ingezet.
Het UWV voorspelt bovendien een sterke afname van het aantal werkloosheidsuitkeringen. In 2013 nam de werkgelegenheid met 1 procent af en voor 2014 wordt nog een krimp van 0,4 procent verwacht. In 2015 zal de werkgelegenheid groeien met 0,3 procent.
In 2015 zal het aantal uitkeringen afnemen met 1 procent. Voor 35-plussers geldt dat de daling dit jaar al inzet. Onder 55-plussers daarentegen blijft het aantal WW-uitkeringen stijgen. Dit jaar met 15 procent en volgend jaar met nog eens 5 procent. Witjes:

"Er is een enorme concurrentie onder werklozen. Voor laagopgeleide 55-plussers die langdurig werkloos zijn, is het 't moeilijkst. Bovendien vindt momenteel verdringing van vooral ongeschoolden plaats, 80 procent van de ongeschoolde vacatures wordt inmiddels ingevuld door geschoolden. In zorg en welzijn gaan de komende jaren de meeste banen verloren. Die sector heeft zich in korte tijd ontwikkeld van banenmotor tot krimpsector."

Merkwaardig is dat niet. Als je als overheid bij de vleet verzorgingstehuizen sluit, dan komen er minder handen aan het bed natuurlijk. Die sluitingsdrift is en blijft een onbegrijpelijke beleidsmaatregel, die niks oplost en de zorgkosten op termijn evenmin doet verminderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten