Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil extra minister 'die zich enkel bezighoudt met uitvoering klimaatbeleid'

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil extra minister 'die zich enkel bezighoudt met uitvoering klimaatbeleid'

David Tran Photo / Shutterstock.com

Het hek lijkt van de dam. Waar in het verleden met name linkse partijen en jongerenorganisaties voor radicale klimaatactie van het kabinet pleitten, doet de grootste werkgeversorganisatie van ons land dat nu ook. Want, zegt VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen, er moet een extra minister komen op het ministerie van Economische Zaken. Die minister moet zich enkel en alleen bezighouden "met het uitvoeren van het klimaatakkoord."

Deze ministers moet, aldus Thijssen, "iemand zijn die over de hele breedte van het klimaatakkoord de boel aanjaagt."

In principe is Thijssen voorstander van een minister van Klimaatbeleid, maar als daar in Den Haag niemand voor te porren is, dan is ze ook akkoord met een extra functie voor iemand die onder de minister van Economische Zaken en Klimaat valt, maar die "de boel moet aanjagen" op klimaatgebied. "Je moet erachteraan gaan," zegt ze, "anders gaat het gewoon niet lukken."

Het is mogelijk dat zo'n minister of staatssecretaris zelf met ideeën komt. Bijvoorbeeld, indien het niet lukt om huizen snel van het gas te halen - wat vrijwel zeker zo is aangezien het erg duur is en ook nog eens inefficiënt - kan zo'n bewindspersoon met "alternatieve oplossingen" komen. Denk daarbij aan hybride warmtepompen.

Want die pompen betreft heeft ze al meteen een idee; een idee die bekostigd dient te worden door de belastingbetaler. "Die dingen zijn nu nog te duur," aldus Thijssen, "dus moeten er subsidieregelingen komen."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties