Kruisvuur: Wie betaalt noodzakelijk hoge politie-inzet bij evenementen?

Geen categoriejul 06 2011, 11:30
De vervuiler zijn wijzelf.
Minister Opstelten heeft het lumineuze idee gekregen om organisatoren van evenementen voortaan zelf voor de politie-inzet te gaan betalen. Waar het er in eerste instantie op leek dat voetbalevenementen de dans zouden ontspringen, is inmiddels duidelijk dat ook die evenementen onder het plan van de Minister vallen.
Het absurde van dit plan is niet eens zo zeer gelegen in het feit dat de garantie van de interne veiligheid een primaire staatstaak is, maar dat Opstelten veel te makkelijk aan de idee van 'de vervuiler betaalt' voorbijgaat.
Hiermee komen we immers bij de kern van de zaak. Want het zijn natuurlijk niet de organisatoren die voor overlast zorgen, maar de bezoekers. Dan rijst de vraag waarom er bij al die evenementen eigenlijk zoveel politie-inzet nodig is? Waarom kunnen wij Nederlanders ons niet gewoon netjes gedragen?
Dat antwoord is simpeler dan wellicht wordt gedacht. Sinds de jaren '60 wordt ons namelijk voorgehouden dat je vooral 'lekker jezelf' moet zijn, en je daarbij niets gelegen moet laten aan anderen. Het is die gedachte die ten grondslag ligt aan onze samenleving waarin iedereen zich prins of prinses waant, en waarin de eerste reactie op autoriteit 'wie ben jij dan wel niet?' is. Gooi een paar duizend van die mensen - al dan niet volkomen van de kaart – bij elkaar op een evenemententerrein en je hebt de poppen aan het dansen.
De groeiende vraag naar politie-inzet is dan ook niet het gevolg van het groeiende aantal evenementen, maar het eindstation van de mantra's van de generatie '68. Wat nodig is, is een mentaliteitsverandering; niet de simpele doorberekening van de kosten aan de hardwerkende ondernemers.
Dit is de onze bijdrage voor de editie van vandaag van Kruisvuur, op de website van Sp!ts. Onze tegenstander is het linkse GeenCommentaar. Stemt u hierrrr.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten