Wie gaat Iowa winnen? Mijn favoriet: Ted Cruz

Wie gaat Iowa winnen? Mijn favoriet: Ted Cruz

Hoewel de Nederlandse media ervan overtuigd lijken te zijn dat Donald Trump vandaag wel even gaat winnen in Iowa betwijfel ik dat ten zeerste.

De Telegraaf beweert bijvoorbeeld dat Trump ruim aan de leiding gaat volgens de meest recente peilingen, en daarmee lijkt het pleit beslecht. Het enige probleem met die peilingen is dat de cijfers voor geen meter kloppen. Zo gaan ze ervan uit dat maar liefst 380.000 Republikeinen vandaag gaan stemmen. Het huidige record is ongeveer 120.000. Daar is een verdriedubbeling.

Zoiets is gewoon niet mogelijk. Ook al niet omdat er niet opeens veel meer geregistreerde kiezers of zelfs maar geregistreerde Republikeinen zijn.

Mensen die mij volgen op Twitter en Facebook weten dat ik betrokken ben bij de grassroots campagne voor Ted Cruz, veruit de meest conservatieve kandidaat van alle Republikeinen in de race. Daarom heb ik contacten met mensen in Iowa zelf.

Zij vertellen me enkele belangrijke zaken:

1. De opkomst zal waarschijnlijk net een beetje hoger uitkomen dan 140.000.
2. Hoewel de peilingen stellen dat 46% tot 48% van de kiezers Evangelicals zullen zijn (conservatieve christenen) geloven zij in Iowa dat dit percentage veel hoger zal liggen, wellicht tussen 55% en 60%.
3. Evangelicals gaan tegenwoordig voor Ted Cruz.
4. Donald Trump heeft geen momentum meer.
5. Ted Cruz heeft veruit de best organisatie die ze ooit gezien hebben in Iowa.
6. De kandidaat die nu opeens in opkomst is heet Marco Rubio, niet Donald Trump.
7. Maar Rubio-kiezers en mensen die Ben Carson steunen (die helemaal is ingestort) zijn relatief gemakkelijk over te halen om alsnog op Cruz te stemmen.

Wat dit betekent? Als we naar de cijfers kijken, het momentum, de moeilijkheidsgraad om Iowa te peilen, en organisatie denk ik dat Ted Cruz vanavond als winner uit de bus komt. Dat gezegd hebbende is Rubio's momentum echt, waardoor ik er ernstig rekening mee houd dat hij dichterbij Cruz in de buurt komt dan mensen een paar dagen geleden voor mogelijk achtten. Ik kan het me daarom best voorstellen dat Rubio, niet Trump uiteindelijk als tweede eindigt.

Nog een belangrijke opmerking: de campagneleider van Cruz zegt vol overtuiging dat ze Iowa "outside the margin of error" zullen winnen. En de woordvoerder van Marco Rubio kwam gisteren op TV en zei dat hij er ook vanuit ging dat Cruz zou winnen. Een rivaal zegt zelden dat een ander wint... en een kandidaat zelf zegt zelden dat hij zeker weet dat hij wint... tenzij interne peilingen aangeven dat het bijna kat in het bakkie is.

Wel een voorbehoud: het is altijd erg lastig om te voorspellen wat er gebeurt in Iowa omdat heel veel kiezers pas op het laatste moment besluiten op wie ze stemmen. Elke minuut telt dus... en alles kan op het allerlaatste moment nog veranderen.

Maar nee, anders dan de Nederlandse media geloof ik niet dat Trump gaat winnen. Cruz is in mijn ogen de favoriet, en Rubio een gevaarlijke outsider.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties