Wilders droomt van Vlaams-Nederlandse unie

Geen categoriemrt 03 2014, 15:14
Samen staan we sterk.
In gesprek met het maandblad van het Vlaams Belang zegt Geert Wilders dat hij droomt van een Vlaams-Nederlandse unie, of in ieder geval 'nauwe samenwerking':

"We dromen allemaal wel eens van een Vlaams-Nederlandse unie of nauwe samenwerking. Maar de eerste stappen zullen door de Vlamingen zelf gezet moeten worden. Zij zullen er eerst voor moeten zorgen - áls ze dat willen en steeds meer Vlamingen willen dat ook blijkbaar - dat ze los komen van Wallonië. Het is aan de Vlamingen om hun zelfbeschikkingsrecht op te eisen. En daarna zien we wel."

Vervolgens merkt het VB op dat Thierry Baudet voor een Vlaams-Nederlandse confederatie is met de florijn als munt. Ook daar voelt Wilders wel iets voor:

"Dat lijkt me een hartstikke mooi idee, maar ik denk dat het gevecht van morgen nog belangrijker is. We moeten samen knokken tegen ‘Brussel’, tegen de Europese Unie, zodat we niet verder opgeslokt worden. We moeten onze soevereiniteit bewaken of heroveren. En intussen kunnen de Vlaamse ‘patriotten’ ook proberen los te komen van België. Dat zijn de gevechten die we nú moeten voeren. Het gaat niet alleen om zelfbeschikking, maar ook om ons bestaansrecht!"

Als het aan de PVV-leider ligt vindt er de komende jaren dus een afsplitsing plaats van Brussel én een anschluss met Vlaanderen. Want natiestaat. Blijkbaar is groter dan wél beter.
Hoewel er meer Nederlandse en Vlaamse politici zijn die zich voor een dergelijke unie hebben uitgesproken is hier tot nu toe niets van gekomen. Op zich vreemd aangezien een meerderheid van het Nederlandse volk het ook wel ziet zitten:

Het ANP meldde op 21 augustus 2007 dat uit onderzoek van TNS NIPO [12] (in opdracht van RTL Nieuws) blijkt dat ruim 85 procent van de Nederlanders een intensievere samenwerking met Vlaanderen wel ziet zitten. Sterker nog, bijna twee op de drie Nederlanders zijn vóór een samenvoeging van de twee gebieden. Meer dan 60 procent van de Nederlanders denkt dat beide landen beter worden van een fusie.

Natuurlijk is dit in Nederland niet bepaald een groot issue. Veel mensen vinden dat Vlaanderen eigenlijk bij Nederland hoort, maar de gemiddelde Nederlander is nou niet meteen druk bezig om een unie op te zetten tussen die twee gebieden. Het zal daarom interessant zijn om te zien of Wilders dit idee de komende jaren desondanks op de nationale agenda probeert te zetten, of dat de PVV'er hier alleen maar zo positief over sprak omdat hij met het Vlaams Belang in gesprek was, voor wie dit een bijzonder belangrijk onderwerp is. Elke stem telt immers, ook in Europa.
Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn: de PVV is anti-EU, maar pro-Vlaams-Nederlandse volksunie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten