Wilders en Rutte gaan de strijd aan in één-op-één-debat op 13 maart

Geen categoriefeb 15 2017, 13:00
Wilders en Rutte laten het RTL-debat links liggen, en gaan in plaats daarvan met elkaar in debat bij EenVandaag.
Op 13 maart gaat het erom spannen: Geert Wilders en Mark Rutte zullen het tegen elkaar opnemen in een één-op-één-debat bij EenVandaag. Het wordt hun enige directe confrontatie waar verder geen andere lijsttrekkers bij zijn, en is dus hét premiersdebat van deze verkiezingscampagne. Eerder werd het premiersdebat van RTL afgeblazen omdat de omroep zonder overleg een vijfde lijsttrekker bij het debat wilde uitnodigen, waarna Rutte en Wilders afzagen van deelname.
Gisteren werd bekend dat het debat alsnog doorgaat. Zonder Geert Wilders en Mark Rutte, maar met de lijsttrekkers van CDA, SP, D66, GroenLinks en de PvdA. Bij het RTL-debat zullen dus de kleine spelers met elkaar in debat gaan, terwijl de echte kanshebbers om de grootste partij van Nederland te worden het tegen elkaar gaan opnemen bij EenVandaag. Het debat zal worden geleid door Pieter-Jan Hagens, en alle onderwerpen komen aan bod: van immigratie tot zorg tot de economie.
Volgens de hoofdredacteur van EenVandaag, René van Brakel, wordt het een allesbepalende confrontatie: "Ik ben trots dat EenVandaag een debat tussen premier Mark Rutte en Geert Wilders, zijn grootste uitdager, mag organiseren. Dit wordt een bepalend debat voor deze Tweede Kamerverkiezingen."
De PVV is nog steeds het grootst in de peilingen. Hoewel de partij in de meest recente peilingen wat zetels verliest, is de PVV nog steeds groter dan de VVD. De overige partijen komen niet eens in de buurt, dus het gaat echt tussen Wilders en Rutte deze verkiezingen. Het is de vraag of de PVV er op 13 maart nog steeds zo goed voorstaat. Daarvoor is het vooral belangrijk dat Wilders geen uitglijders maakt. Het lijkt erop dat hij zich daarvan bewust is: in zijn recente interview met Rick Nieman liet hij zich van een relatief vriendelijke, gematigde kant zien, zonder dat hij zijn eigen principes opzij schoof.
Wilders gaat al maandenlang aan de leiding in alle peilingen, maar de campagne is nog niet écht losgebarsten. In de laatste weken voor de verkiezingen kan er nog van alles veranderen. Alle remmen zullen losgaan bij de andere partijen en bij de linkse media als ze merken dat Wilders de grootste gaat worden. Wilders moet dus een zeer sterke prestatie leveren in zijn debat met Mark Rutte. Alleen door de premier volledig te verpulveren, kan Wilders zijn tegenstanders overwinnen en de PVV de grootste partij maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten