Wilders gaat door tot het bittere einde

Geen categoriemrt 22 2014, 20:29
Al blaast hij zijn hele partij op, de PVV-leider gaat door.
Eerder vanavond hebben we allemaal de mogelijkheid gehad om de Geert Wilders' persconferentie te bekijken (en te beluisteren). Het was de meest merkwaardige persconferentie die ik ooit heb gezien - en dat wil wat zeggen als je de Turkse politiek gewend bent.
Vooraf dachten veel mensen namelijk dat Wilders een mea culpa zou doen, zou aftreden, of zou aankondigen dat hij graag zitting neemt in het Europees Parlement. Slechts een enkeling had er rekening mee gehouden dat hij er nog een schepje bovenop zou doen en zijn woorden van woensdagavond met nog meer passie en vuur zou herhalen.
Die laatsten, hoewel in de minderheid, bleken gelijk te hebben. Chapeau Paul Wilders en Pim Beaart.
Het was een bijzonder vreemd schouwspel. Een verbeten, bijna boze, Wilders stond de pers te woord. Hij pakte iedereen aan, media en websites vooral (hij richtte zijn pijlen in de eerste plaats op GeenStijl), maar geen enkel woord dat erop duidde dat hij door had dat hij dit keer misschien toch wat te ver was gegaan. Welnee, hij was het slachtoffer van deze controverse, niet de aanstichter ervan.
Sterker nog, toen een aanwezige journalist hem een uitweg gaf door te stellen dat hij dus minder criminele Marokkanen wilde ging hij daar lijnrecht tegen in. Welnee, hij wilde helemaal niet alleen maar minder criminelen, hij wilde minder Marokkanen... punt. Ja, hij heeft ook lak aan 'goede' Marokkanen. Het zijn immers... ehm... Marokkanen. Zijn flauwekulexcuus over 'criminaliteitscijfers' en zelfs 'uitkeringstrekkers' gaat immers niet op als hij het ook over hardwerkende, zich aan de wet houdende Marokkaanse-Nederlanders heeft.
Toen het journaille hem eraan herinnerde dat er veel fractieleden en medewerkers zijn die zich daar niet mee willen associëren liet Wilders weten dat het hem allemaal koud laat. Al gaat de partij kapot, al eindigt hij "met vijf zetels," het interesseert hem geen bal. Jammer voor zijn fractiegenoten - om over de gemeenteraadsleden en leden van de provinciale staten en het Europees Parlement nog maar te zwijgen - maar hé: it's his way or the highway.
De kans is groot dat meer PVV'ers hun handdoek nu in de ring gooien. Wilders heeft duidelijk gemaakt dat hij helemaal geen macht en invloed wil; hij wil gewoon keihard oppositievoeren, elke dag weer. Kamerleden die daadwerkelijk iets willen bereiken zitten bij de PVV verkeerd.
Aangezien er nog steeds Kamerleden zijn die eerder al hebben aangegeven dat ze Wilders' manier van doen niet prettig vinden kon hij inderdaad weleens een heel klein clubje overhouden. En dan worden die PVV'ers nog buitengesloten ook omdat de rest van de Tweede Kamer niets met ze te maken wil hebben. Zo heeft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al laten weten dat de deur potdicht zit. Er worden geen zaken meer gedaan met Wilders. Punt..
Na vanavond is het dan officieel: de rol van de PVV is uitgespeeld. Wilders kan nog meedoen aan verkiezingen, hij kan zelfs goed presteren (zijn diehard achterban steunt hem toch wel), maar politiek gezien stelt hij niets meer voor. Hij kan alleen nog maar wat roepen en af en toe een plaagstootje uitdelen. De PVV zal niets kunnen veranderen.
Wat denkt u: komen er nog weglopers bij of is het lek dicht?
Overigens had Wilders geen punt met zijn gezeur over Opstelten. De minister maakte namelijk onmiddellijk duidelijk dat het niet aan hem is de PVV-leider te veroordelen, maar gaf aan dat hij de opmerkingen smakeloos vond. Daar is niets mis mee, hij mag dat prima zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten