Wilders pocht abusievelijk dat hij invloedrijk is

Geen categoriemei 18 2014, 19:00
Een optreden van Wilders bij WNL op Zondag vanochtend heeft wel wat verwarring gezaaid.
Het is, zoals ik vanmiddag ook al schreef, het laatste weekend voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dus allerlei politieke leiders proberen nog even met een zwoele blik en een mond vol ronkend vocabulaire de laatste stemmen binnen te harken via het tv-toestel. Zo ook Geert Wilders, die in allerlei peilingen nek-aan-nek gaat met D66 voor wat betreft het worden van de grootste partij binnen de Nederlandse afvaardiging voor het Europees Parlement. Voor het eerst kan de PVV in een landelijke verkiezing de grootste worden. Spannend, dus.
Maar of Wilders er vanochtend in geslaagd is die extra PVV-stemmen veilig te stellen? Ik vraag het me af. Hij heeft nogal wat gekke uitspraken gedaan daar op de WNL-bank bij Paul Jansen. Ten eerste stelde Wilders over de PVV: "We hebben meer invloed dan ooit." Uh, hoe verzin je dat? De PVV wordt zeker sinds de "minder, minder, minder Marokkanen"-rel door geen enkele partij meer serieus genomen. Hielden vóór die discriminerende uitspraak partijen als de SGP en de VVD nog de deur op een kier, tegenwoordig staat blonde Geert voor 100% buitenspel. Niemand wil nog met hem samenwerken, niemand wil nog iets met het racisme van de PVV te maken hebben.
Ook in de PVV-Statenfracties wil het allemaal niet zo lukken, en ook bij de (kersverse!) gemeenteraadsfracties loopt het allemaal niet op rolletjes. Inmiddels gaan alle PVV-fracties - waar dan ook - tot het vermaak en de gene van de andere partijen rollebollend over straat en wil niemand ze nog aan een stem helpen bij een motie, amendement of wetsvoorstel. De PVV heeft invloed? Schei toch uit.
Ook Wilders' faux-pas wat betreft 'we hebben geen macht, maar wel invloed' raakt kant noch wal. Alsof de Nederlandse politiek ineens zo eurosceptisch is geworden door de PVV. Nee, de andere partijen zijn eurosceptischer gaan praten, maar ze hebben hun daden niet bijgesteld naar aanleiding van het bestaan van de PVV. Wat is die invloed, waar de PVV zo graag over opschept, dan precies waard?
Tenslotte begon Wilders nog even over een hernieuwde samenwerking met de VVD. De deuren zouden wagenwijd openstaan voor de liberalen, beweert een nep-ruimhartige Geert Wilders. Wat zullen we hier eens van maken? Wensdenken, luchtfietsen, kiezersbedrog en utopisch redeneren. Bam. Andere woorden heb ik er gewoon niet voor. De VVD kijkt na Wilders' breuk in het Catshuis zo'n twee jaar geleden wel uit om nog een keer met een onbetrouwbare partner als de PVV een coalitie (al dan niet met gedoogconstructie) aan te gaan. De komende tien jaar sowieso nog niet.
Nee, de conclusie ligt voorlopig vast: Geert Wilders heeft zichzelf volledig buiten de orde geplaatst. Hij heeft geen invloed, geen macht en kan ook geen coalitie sluiten, en al helemaal niet met de VVD. Bij WNL heeft hij z'n kiezers vanochtend een rad voor ogen gedraaid. Misschien dat hij donderdag een mooie score kan noteren bij de Europese Parlementsverkiezingen.. da's voor hem dan nog een doekje voor het bloeden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten