Willem van Hanegem haalt hard uit naar Oranje, maar heeft vertrouwen in goede afloopt tegen Letland

Geen categoriejun 08 2015, 14:00
"Ik zou ze als speler de klere schelden."
Willem van Hanegem, de oude coach en ooit één van de beste spelers van Nederland (ik zou zelfs zeggen: ooit), is niet te spreken over de prestatie van het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten. Hoewel Oranje in die wedstrijd op een voorsprong kwam van 3-1 verloren de Oranjeleeuwen uiteindelijk met 3-4. Het was een gevoelige klap voor de selectie, zeker ook omdat verschillende spelers hun ploeggenoten naderhand bekritiseerden. Zo was Robin van Persie niet te spreken over de verdediging en twijfelde Klaas Jan Huntelaar over de fitheid van de spelersgroep.
Van Hanegem legt uit in zijn column voor het AD waar het volgens hem fout ging:
Oranje leek nergens op.
In de opstelling hadden we drie middenvelders, maar eigenlijk stond er op het veld maar een, Clasie, die overigens ook niet goed speelde. Maar de ene andere middenvelder, Van Persie, liep vooral naast Huntelaar en de ander, Wijnaldum, was ook overal en nergens.
En dan die verdediging: Bruma werd kampioen met PSV, Indi werd tweede in Portugal en de twee backs spelen in de Premier League. Maar het oogde zo instabiel.
Vervolgens vraagt hij zich af waarom de spelers elkaar niet corrigeren. "Weet je," gaat hij verder, "ik zou ze als speler de klere schelden: Waar ben je mee bezig?"
Ondanks zijn kritiek op de spelers - en de spelwijze - is Van Hanegem toch positief over de kansen van Oranje tegen Letland. Hij schrijft:
"Ze zullen de opdracht krijgen tegen Letland in hun positie te spelen, niet te hollen en te vliegen, maar elkaar te helpen in het veld.
"En dan winnen we van Letland.
"Ja, dat geloof ik echt."
De wedstrijd tegen Letland wordt op 12 juni a.s. gespeeld. Het is de zesde wedstrijd in de EK-kwalificatie. Als Oranje deze wedstrijd niet wint verliest het definitief de aansluiting met de twee leiders in de poule, Tsjechië en IJsland. Het eerste duel eindigde in een klinkende 6-0 overwinning voor Nederland. IJsland en Tsjechië spelen op de 12e van deze maand tegen elkaar, wat betekent dat in ieder geval één van de twee punten zal laten liggen (en bij een gelijkspel geldt dat voor allebei).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten