Woedende SGP en ChristenUnie dienen motie van afkeuring in tegen Rutte vanwege 'Voltooid Leven'

Geen categorieokt 26 2016, 17:00
De kleine christelijke partijen zijn verbolgen over het feit dat het kabinet gewoon doorgaat met het plan de Nederlandse euthanasiewetgeving te verruimen.
"Het was een waardig debat," was het enige compliment dat er nog vanaf kon bij SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. De afgelopen weken heeft de man zich buitengewoon boos gemaakt over het feit dat het kabinet het wetsvoorstel omtrent Voltooid Leven gewoon zonder scrupules heeft doorgeduwd, ondanks dat daar een heleboel haken en ogen aan zaten. Samen met de ChristenUnie dient hij daarom voor het eerst in zijn politieke loopbaan een motie van afkeuring in tegen het kabinet, dat zoveel feiten en zoveel goede raad gewoon terzijde schuift:

"Tegelijkertijd constateert hij dat het kabinet bewust een wissel omzet en ook na het debat van vandaag voet bij stuk houdt. Er zijn in internationaal verband al zorgen over de Nederlandse euthanasiepraktijk en het kabinet gaat aan de slag met verdere verruiming. Dat gaat in tegen het advies van de commissie-Schnabel en voorbij aan het feit dat een samenleving levensmoede ouderen in de eerste plaats liefdevol nabij moet zijn, aldus Van der Staaij. Daarom ziet hij geen andere optie dan het indienen van een motie van afkeuring, die dus mede is ondertekend door de ChristenUnie."

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel enkele uren daarvoor deed Van der Staaij al een laatste poging om het kabinet te overtuigen dit ongelukkige voorstel niet door te drukken:

"Voor de SGP is dit debat niet een debat zoals zovele anderen. Het gaat hier over leven en dood. Een belangrijke wissel dreigt omgezet te worden.De meest fundamentele taak van de overheid is om het leven van de burgers beschermen. Bijzondere bescherming te bieden aan hen die kwetsbaar zijn. Daarom doe ik een indringende oproep aan het kabinet: neem dit voorstel terug."

Dat deed het kabinet echter niet. Sterker nog: het wist zich te verzekeren van een ruime Kamermeerderheid voor dit voorstel, en dus lijkt het klaar te liggen om aangenomen te worden. Alleen CDA, ChristenUnie, SGP en DENK zijn er tegen. De PVV twijfelt, maar alle overige partijen zijn vóór.
Aanstaande dinsdag kan er dan over gestemd worden, waarna Voltooid Leven naar de Eerste Kamer gestuurd wordt. De senaat staat erom bekend een stuk conservatiever te zijn (zeker op ethisch vlak), dus of dit voorstel erdoor komt is totaal nog niet duidelijk. Als ik er geld op zou moeten inzetten zou ik zeggen: nee, dit wordt afgeschoten.
Maar dat dit macabere voorstel echter al zo ver is gekomen, is eigenlijk al van de pot gerukt. Een mensenleven is immers geen stuk oud vuil dat je zo over je schouder weggooit, en dat het kabinet abusievelijk denkt dat dit wel zo is, is kwalijk. Van der Staaijs motie is dan ook niet meer dan terecht, al trekt het koppige kabinet zich er niets van aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten