Wolf in schaapskleren

Geen categoriesep 25 2011, 20:30
Vanmiddag mocht Herman Wijffels weer aanschuiven bij Buitenhof. Hier ging de CDA'er een kabinet met de PvdA bepleiten en brandde de PVV af. Afgelopen jaar al schreef Mat Herben reeds op deze plek over Wijffels en zijn linkse sympathieën. Dit stuk heeft nog steeds niets aan kracht ingeboet en is nog immer actueel.
Herman Wijffels werd lid van het CDA, omdat alleen die partij de mogelijkheid verschafte om premier te worden. Dat is de enige reden. Inhoudelijk hoort hij bij GroenLinks, dat hem uitbundig bewierookt. Dat zegt genoeg. In 2003 wilde hij Balkenende opvolgen, maar Maxime Verhagen stak daar een stokje voor. In 2007 leverde hij als informateur een wanprestatie, want het regeerakkoord zat vol bermbommen. Wijffels hoopte dat Balkenende door een Irak-onderzoek vroegtijdig zou moeten opstappen, zodat hij het stokje kon overnemen. Zoals ik in de Volkskrant schreef, schroomde hij niet om koningsmoord te plegen. Door de kredietcrisis werd de levensduur van Balkenende IV met een jaartje verlengd. Wijffels had het nakijken.
Natuurlijk wordt zijn mening gevraagd door Trouw, Buitenhof e.d. Het Journaal bestempelt hem tot CDA-prominent. Dat staat nog te bezien. Een prominent geniet binnen zijn eigen partij gezag en beschikt over een brede aanhang. Een prominent geniet gezag bij het grote publiek. Wijffels voldoet niet aan deze voorwaarden. Hij is alleen bekend bij de ‘happy few’ van de grachtengordel. Lubbers en Wiegel zijn invloedrijke prominenten, Wijffels is alleen maar lastig. De CDA-kiezer kent hem nauwelijks en in de fractie heeft hij geen fans. Wijffels is een mediahype, vakkundig ingestoken door Trouw, GroenLinks, Tjeenk Willink e.d. Daardoor moest het CDA in 2007 wel een formatiepoging met hem wagen. Met desastreus resultaat. In 2010 zien we weer druk vanuit de media, nu om Paars Plus te vormen. Ook dat mislukt faliekant. De rol van de gevestigde media is nog steeds groot, gelukkig hebben we internet voor een ongecensureerd geluid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten