Ybeltje Berckmoes van de PvdA klapt open: Samsom was een onbetrouwbare opportunist

Ybeltje Berckmoes van de PvdA klapt open: Samsom was een onbetrouwbare opportunist

Roelof van Laar, ex-Kamerlid van de PvdA heeft een boek geschreven over zijn tijd bij de fractie. Vier jaar heeft hij voor de PvdA in de Tweede Kamer gezeten en net als Ybeltje Berckmoes heeft hij een boek geschreven nadat hij uit de Kamer verdween. Het lijkt ineens een soort trend te zijn om boeken te schrijven over de tijd in de Tweede Kamer.

Behalve dat het geen boeken zijn van grote prominente figuren, maar backbenchers zoals Berckmoes en Van Laar. Niet dat ze daarmee minder zijn als persoon, maar ze lopen nu eenmaal niet lang mee en zijn geen onderdeel van de opperste regionen van de partijpolitiek. Aan de andere kant kom je in zo een positie wel meer te weten door de relatieve onzichtbaarheid en krijg je meer te maken met de partijstructuur.

Daar heeft Berckmoes al genoeg over geschreven, zoals Netflixende Kamerleden, de macht van Zijlstra, en de machtsstructuur binnen de VVD. Van Laar is in dat opzicht misschien minder spannend, want zo veel komt er niet naar buiten. Tenminste, dat zegt de Volkskrant, dus dat wordt toch nog een keer zelf het boek lezen.

Toch heeft Van Laar iets moois geschreven over de interne strijd tussen Samsom en Asscher en de machtsstructuur binnen de PvdA. Zo dreigde Samsom 150 miljoen weg te kapen voor vluchtelingen als Van Laar niet mee zou doen. 'Het zou dan nog wel eens heel moeilijk gaan worden.'

,,Ik heb toen toch vóór gestemd. Maar het was niet nodig om me met geweld door de pomp te krijgen, de missie zou sowieso doorgaan. Dat bleef me maanden dwarszitten”, stelt Van Laar, die daarop besloot steun te betuigen aan Asscher.

Samsom heeft toen ook tegen Van Laar gezegd dat hij de actie van Asscher verraad vond. Hij wilde best een interne strijd, maar niet met Asscher, die ook nog eens door Samsom naar Den Haag is gezonden vanuit Amsterdam. Politiek en zeker partijpolitiek maakt geen vrienden en je hebt er een specifiek soort persoon voor nodig om het goed uit te houden in de Tweede Kamer. Dat kan je wel stellen na al deze boeken van ex-Kamerleden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties