Zelfs PvdA'ers keren PvdA de rug toe

Geen categoriefeb 26 2014, 12:45
Snel, verlaat het zinkende schip!
19 maart wordt een historische dag: in de vier grote gemeenten wordt de PvdA genivelleerd, net als in de rest van het land trouwens. Zelfs PvdA'ers zien het niet meer zitten. Jan Pronk bijvoorbeeld, sinds 2013 geen PvdA-lid meer, gaat ook geen PvdA meer stemmen bij de raadsverkiezingen.
Pronk, die in Den Haag woont, gaat stemmen op... GroenLinks. De reden: GroenLinks is nog een echte 'sociaal-democratische' partij in tegenstelling tot de PvdA, die in feite niks meer voorstelt onder de leiding van Diederik Samsom. In een stemverklaring op de site van GroenLinks Den Haag schrijft Pronk:

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal ik voor de eerste maal op een andere partij stemmen. Dat wordt GroenLinks. Met die partij heb ik mij altijd verwant gevoeld. De uitgangspunten van GroenLinks - economisch: sociaal; cultureel: liberaal; milieu: duurzaam en groen; internationaal: vrede, recht en solidariteit; politiek: democratisch - zijn ook die van mij. Ik heb GroenLinks en haar voorgangers, zoals de PPR, decennia lang van dichtbij meegemaakt in de Tweede Kamer. Als ik geen lid van de PvdA zou zijn geweest, zou ik voor GroenLinks hebben gekozen.

Samsom zal woedend zijn geweest toen hij het berichtje las. Hij zal ongetwijfeld hebben gebeld met Pronk en hem alle hoeken van de kamer laten zien. Want zo reageert Samsom altijd als hij niet krijgt wat hij wil. Maar dat is nou precies de reden waarom zoveel kiezers afhaken als ze denken aan de PvdA: Samsom is een rooie driftkikker, en van dat imago komt hij nooit meer af (niet in de laatste plaats omdat hij zijn best niet eens doet zich te beheersen).
De PvdA is een zinkend schip en Pronk weet het. Geen wonder dat oud-PvdA-politici geen heil meer zien in de partij van Samsom. 19 maart wordt de dag van de afrekening, de dag dat de PvdA kopje onder gaat. De stempassen zijn al verzonden, het is over een paar weken aan de kiezer om voorgoed af te rekenen met decennialang failliet sociaal-democratisch beleid in gemeenten als Amsterdam en Den Haag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten