Ziekenhuispersoneel is het zat: "Wij willen een helder beleid voor mondkapjes!"

Ziekenhuispersoneel is het zat: "Wij willen een helder beleid voor mondkapjes!"

Een thuiszorgmedewerker en een patiënt dragen mondkapjes. Bron: Shutterstock.

In de Nederlandse ziekenhuizen heerst complete chaos. In dit geval gaat het niet eens over het toenemende aantal patiënten op de intensive-care, maar waarschuwen bepaalde ziekenhuizen juist op het onduidelijke beleid vanuit de overheid.

De NOS bericht dat ziekenhuispersoneel eigenlijk altijd een mondkapje zouden moeten dragen. Daar is nu dus onduidelijkheid over ontstaan. Vijf vakbonden binnen de Nederlandse gezondheidszorg en de Patiëntenfederatie Nederland vragen in een open brief aan de ziekenhuizen om dit overal als richtlijn in te voeren. Ze vinden dat ziekenhuispersoneel in alle gevallen moet kunnen beschikken over persoonlijke beschermingsmiddelen.

In de alarmerende brief staat het volgende genoteerd:

"Bij sommige contacten tussen patiënt en zorgverlener zijn, volgens de huidige richtlijnen, mondneusmaskers niet nodig. Maar ook wanneer dat wel noodzakelijk is, hoeft zorgpersoneel op de gang weer geen masker te dragen. Bij de patiënt of in het lab je masker op, bij het koffieapparaat je masker af. Alsof het virus zich een paar meter verder anders gedraagt."

Maar de ziekenhuizen kunnen ook zelf de hand in eigen boezem steken. Er zijn namelijk al meerdere ziekenhuizen, waaronder het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, waar een mondkapje verplicht is. Het is erg gemakkelijk om als medisch centrum alleen maar argwanend naar de overheid te kijken, terwijl je zelf ook een goede dienst zou kunnen bewijzen tegenover de volksgezondheid van Nederland.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties