Zielepietjes Extinction Rebellion bekladden H&M uit protest tegen 'greenwashing'

Zielepietjes Extinction Rebellion bekladden H&M uit protest tegen 'greenwashing'

Ink Drop / Shutterstovck

De pipo's van Extinction Rebellion zijn weer eens boos. Dit keer moest de H&M op het Rokin het ontgelden, want dat was mooi om de hoek. H&M zou zich namelijk schuldig maken aan 'greenwashing' en dan is vandalisme natuurlijk een terechte eerste reactie!

Het jargon van linkse clubjes evolueert zich snel. Zo snel dat ik me best kan voorstellen dat 'greenwashing' een volstrekt onbekende term is bij het brede publiek. Het komt er op neer dat H&M vooral zégt dat het de producten duurzaam en 'groen' produceert, maar dat eigenlijk helemaal niet doet. Op dezelfde manier worden veel bedrijven ook beschuldigd van 'pinkwashing': vooral heel erg doen alsof je pro-LHBT bent, maar in de praktijk is daar geen sprake van.

De gekkies van Extinction Rebellion zijn dus vooral boos over het feit dat bedrijven de consument voorliegt. Dit zijn waarschijnlijk ook dezelfde mensen die wel een iPhone hebben en kleding dragen waar menig Oeigoer voor heeft moeten bloeden.

En ergens hebben die Extinction Rebellion-figuren ook best wel een punt, maar wat mij zo stoort is de totale nutteloosheid van hun acties. Die zijn altijd zo kleinschalig en zo ineffectief, dat ze het net zo goed niet hadden kunnen doen. Vandaag bekladden ze een H&M en volgende week smeren ze weer een plein onder nepbloed. De week daarna mekkeren ze weer over Palestijnen of een andere slachtoffergroep en nooit lijken ze echt iets te kunnen of willen veranderen. Ze zien zichzelf ook alleen maar als een soort klokkenluider die 'bewustwording' moet creëren. Ze verwachten van anderen dat zij het daadwerkelijk om zullen gaan zetten in beleid. Dan kunnen de activisten snel door naar het volgende onderwerp om een nieuwe dosis deugpunten te kunnen gaan scoren. Het is zo ontzettend lui...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties