Zonder Nigel de Jong heeft Oranje een probleem

Geen categoriejul 02 2014, 11:29
Wie kan Nigel de Jong vervangen?
De beste middenvelder die Oranje heeft, Nigel de Jong, is zo ernstig geblesseerd dat hij de rest van het toernooi alleen nog maar op de tribune (of de bank?) kan plaatsnemen. De speler van AC Milan heeft namelijk een scheurtje in zijn lies.
Tegenstanders van Oranje zullen daar blij mee zijn, maar voor ons is het echt een enorme aderlating. Op Arjen Robben na was De Jong de belangrijkste speler van ons nationale elftal. Hij was degene die het middenveld én de verdediging neerzette, en vervolgens ook nog eens zelf regelmatig ingreep om de tegenstander te ontregelen.
Het is dan ook niet zo raar dat de media en experts zich enigszins zorgen maken over de rest van het toernooi. Costa Rica moeten 'we' er in principe nog onder kunnen houden, maar daarna wordt het lastig. In de halve finale is Argentinië namelijk vrijwel zeker onze tegenstander (of de Belgen moeten stunten). Dat is niet zomaar een teampje waar we wel even mee afrekenen. Er moet bijvoorbeeld iemand zijn die Lionel Messi tegenhoudt én iemand moet Di Maria uit de wedstrijd halen. Zonder De Jong kan je één van hen wellicht nog steeds isoleren, maar allebei?
Never nooit niet.
Toch zijn er analysten die ook kansen zien. Jan Poortvliet en Jan van Halst dringen er bijvoorbeeld op aan dat bondscoach Louis van Gaal Jordi Clasie er vanaf nu inzet. Hun redering?

"Van Gaal kan nu gewoon Clasie opstellen. Hij is geen De Jong, maar daar heeft Oranje geen tweede van in de selectie. Maar hij is ook een kuitenbijter en bovendien opbouwend ijzersterk. Met hem kunnen we naar voren spelen en dan kun je wéér de finale halen", vertelde Poortvliet in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Leuk geprobeerd, maar ijzersterk? Is dat relatief bedoeld of iets dergelijks? Zo ja, ten opzichte van wie of wat?
Clasie is een middenvelder van Feijenoord die aardig uit de voeten kan in de Nederlandse competitie. Op topniveau komt hij helaas het één en ander tekort. Met name zijn handelingssnelheid vind ik te langzaam.
Daarom lijkt het mij verstandiger om Leroy Fer in de basis te zetten. Die kan opbouwend een goede rol spelen en is verdedigend ook sterk. Clasie schuift een tegenstander zo aan de kant, probeert dat maar eens met Fer. Daar komt bij dat je er met Fer een goede, sterke kopper bij hebt, wat onzettend goed zal uitkomen tegen zowel Costa Rica als, mogelijk, Argentinië (of België). Met Wesley Sneijder hebben we al genoeg kleine mannetjes.
Kortom, zet Fer erin en houd Memphis en Huntelaar achter de hand voor als het niet goed gaat. Op die manier moeten we Costa Rica in ieder geval verslaan en maken we een aardige kans tegen Argentinië/België. Clasie voegt mijn inziens te weinig toe aan het team, houd die dus maar lekker op de bank.
Tenminste, dat zou je normaal doen. Er is jammer genoeg wel een probleem: de kans is groot dat Fer zaterdag nog steeds geblesseerd is en dus niet kan spelen. Dan wordt het opeens wel heel erg lastig voor Van Gaal.
Mijn oplossing als Fer zaterdag niet fit is? Jonathan de Guzman. Natuurlijk heeft die niet bepaald briljant gespeeld op het moment, maar hij speelt normaal gesproken erg goed, en dan ook nog eens in een moeilijke competitie, te weten de Premier League. Ik zou hem altijd prefereren boven Clasie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten