Zwarte Piet op school is discriminerend maar mag toch

Geen categorienov 04 2014, 14:00
Het College voor de Rechten van de Mens staat pal achter Zwarte Piet. Nou ja, eigenlijk niet.
Uw hoofdredacteur moet toegeven dat hij (ik dus) het enigszins benauwd kreeg toen hij las dat de moeder van een kind een zaak had aangespannen tegen het voornemen van de school van haar kind om Zwarte Piet langs te laten komen. Volgens haar is Zwarte Piet discriminerend. Het College voor de Rechten van de Mens moest haar klacht beoordelen.
Waar de angst er goed in zat dat het College buitengewoon politiekcorrect zou blijken te zijn, blijkt dat... ook zo te zijn.

De gelijkebehandelingswetgeving verbiedt discriminatie op school. Een school heeft de zorgplicht om leerlingen een discriminatievrije onderwijsomgeving te bieden. Het College stelt vast dat de school nu geen volledig discriminatievrije onderwijsomgeving biedt in de Sinterklaastijd. Zwarte Piet heeft discriminerende aspecten en de school heeft de verplichting om hieraan iets te doen. Eind 2013 is de school gestart met de discussie hierover. 

BlikOpNieuws maakt daar op ontzettend creatieve wijze toch nog van dat Zwarte Piet volgens het College niet discriminerend is door zich volledig te focusen op het 'maar' gedeelte (zie hieronder). Dat is leuk bedacht, maar helaas trapt niemand met ook maar een beetje gezond verstand daar in.
Volgens het College voor de Rechten van de Mens is Zwarte Piet in zijn huidige hoedanigheid namelijk terdege discriminerend, maar doet de school er op dit moment al iets aan om die zogenaamde discriminerende aspecten langzaam te verwijderen. Zoals BlikOpNieuws even later zelf uitlegt:

De school heeft laten zien actie te ondernemen om te voldoen aan haar zorgplicht. Het College concludeert daarom dat de school op dit moment niet discrimineert door Zwarte Piet onderdeel te laten zijn van het Sinterklaasfeest. Wel verwacht het College het komende jaar verdere actie van de school om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet zoveel mogelijk wordt ontdaan van discriminerende aspecten.

Kortom, de titel van het stuk op BON klopt van geen kant. Het College heeft Zwarte Piet wel degelijk de oorlog verklaard. De betrokken school komt er alleen nog maar mee weg omdat er al actief aan Piet wordt gesleuteld - en dus toegeeft aan de druk van professionele racismeroepers en andere beroepsslachtoffers. We moeten ons dus terdege zorgen maken over de toekomst van deze mooie traditie. De boven ons gestelden hebben besloten dat Zwarte Piet racistisch is en wij - het gewone klootjesvolk - hebben ons maar aan te passen. Doen we dat niet dan handelen we zogenaamd in strijd met de rechten van de mens.
Had iemand, toen we dat verdrag ondertekenenden, ooit gedacht dat het op deze manier tegen ons gebruikt zou worden?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten