shutterstock 1211404441

Column Frits Bosch: Beatrice de Graaf draagt de rechtsstaat ten grave

Opiniemei 14 2022, 20:28
Onze topexpert terrorisme Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis van internationale betrekkingen in Utrecht, komt in haar artikel ‘Wie korft de blaffende hond?”, NRC 15-5-22, met “nieuws over de relatie van radicale uitlatingen op social media en offline acties”. Ze betoogt dat hoe extremer die uitlatingen zijn, hoe waarschijnlijker het wordt dat die honden het niet bij blaffen laten, maar ook gaan bijten. Ze geeft een paar voorbeelden. Ik ben het eens met haar constatering.
Die relatie is er wel degelijk. Ik ben het niet eens met wat ze daaraan wil doen. Ze wil de hond muilkorven en ze vraagt zich af wie dat moet doen. De politie vindt ze niet de juiste partij om dit te doen want het aantal rechts-extremisten bij de politie is te hoog. Ze komt met het ei van Columbus wie de muilkorf moet aanleggen:”de Tweede Kamer”. Ze doet ook een suggestie wie gemuilkorfd moet worden: Denk, PVV en FvD. Dit zijn volgens haar “partijen die dikwijls extremer zijn dan hun kiezers en zelf de polarisatie aanzwengelen.” De Graaf suggereert dat de Tweede Kamer deze politieke partijen gaat muilkorven. Einde democratie. Het is ongehoord dat een Nederlandse hoogleraar het aandurft een dergelijke suggestie te doen. Kamervragen lijken mij de juiste optie.
De Graaf legt de focus eenzijdig op rechts, terwijl terroristische aanslagen en liquidaties een zeer gevarieerde achtergrond hebben, maar daar gaat ze aan voorbij. Overigens is het aantal moorden in Nederland relatief bescheiden met 124 in 2021, voornamelijk met een narcotica achtergrond. De Graaf is ‘barking up the wrong tree’. Maar ze heeft een duidelijk politieke agenda, zoals bekend.
Beatrice de Graaf slaat met haar muilkorven de bijl aan de wortel van de rechtsstaat. Iedere hond mag blaffen, zolang binnen de grondwet gebleven wordt. De Universele Rechten van de Mens bepaalt dat er de vrijheid van meningsuiting en denken is. Dat is een groot goed dat moeten we koesteren. Beatrice de Graaf blaft regelmatig. Vele honden blaffen met haar mee en in onze rechtsstaat is dat toegestaan. Dat leidt helaas tot vreselijke moorden.
Het is twintig jaar geleden dat politicus prof Pim Fortuyn, hoogleraar sociologie Erasmus Universiteit in Rotterdam, werd vermoord door een links radicaal. Na acht jaar kwam deze moordenaar vrij. Hoe absurd was dat! Gedurende de opkomst van Fortuyn hebben vele radicaal linkse honden extreem hard geblaft. Hij kreeg poep en kots over zich heen van extreem linksen. Marcel van Dam noemde Fortuyn “een buitengewoon minderwaardig mens”. Fortuyn werd gedemoniseerd door politici. Ze blaften om het luidst. Dat was de sfeer die extreem links geschapen had. De kogel kwam van links, weet u nog wel mevrouw De Graaf, hoogleraar geschiedenis?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dat betekent niet dat we allerlei honden moeten gaan muilkorven. Als we dat doen gaan we rechtstreeks naar een totalitaire samenleving. Willen we dat? Lijkt me niet, maar Beatrice de Graaf lijkt daar anders over te denken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten