PaulCliteur

Column Paul Cliteur: 'Haatdragend gedrag'

Opinieapr 27 2022, 11:54
Wout Willemsen schrijft over PVV-leider Geert Wilders die door Twitter was geschorst (inmiddels weer hersteld) vanwege het overtreden van de regels rond “haatdragend gedrag”. Hij constateert: dit lijkt op totale willekeur. Terecht, denk ik. Het is ook totale willekeur. En dat vond Twitter bij nader inzien ook. Misschien anticiperen ze op hun nieuwe baas Elon Musk die andere normen schijnt te hanteren dan de moralistische inquisiteurs die daar nu de dienst uitmaken.
Musk lijkt zich te realiseren dat in een democratie oppositie bestaat. Het is wat een democratie onderscheidt van een autocratie of een dictatuur. Wanneer dan ook de leider van de grootste oppositiefractie in de Tweede Kamer niet in staat is zijn ideeën met een groot publiek te delen dan is dat een zware aanslag op de democratie.
Twitter rechtvaardigt ingrepen (“modereren” heet dat in het jargon) met een beroep op “haatdragend gedrag” van de zijde van Wilders. Maar die kwalificatie slaat helemaal nergens op. Men zou het beter “zelfverdediging” kunnen noemen. Wilders wordt namelijk al sinds jaar en dag bedreigd door jihadistische fanatiekelingen uit Pakistan. Men demonstreert daar tegen hem. Men dient petities in bij het parlement. Men gedoogt dat moordenaars op pad gaan om hem hier te vermoorden. En zoals uit het filmpje dat Michael van der Galien nu deelt blijkt: de Nederlandse vlag wordt nu ook weer verbrand in Pakistan, samen met de Israëlische vlag en afbeeldingen van een pop met half afgehakt hoofd die Wilders moet voorstellen. “Dit is echt ziek hoor. Verschrikkelijk”, schrijft Wilders. Wie dan denkt aan de onthoofding van Samuel Paty in Parijs in 2020 kan niet anders dan dat beamen.
Tegen deze achtergrond is het natuurlijk absurd dat Twitter aanvankelijk Wilders beschuldigde van “haatdragend gedrag”. Niet zijn moordenaars of diegenen die moord gedogen dus zijn het probleem. Wilders is het probleem. Zijn “haatdragend gedrag”.
Nu heeft Twitter, voor dit moment, weer even bakzeil gehaald, maar de praatprogramma’s van Op1, de kolommen van onze kwaliteitskranten – ze staan vol met berichten van mensen die zich allemaal de grootste zorgen maken over het “haatdragende gedrag” van Wilders, maar die berichten over onthoofdingen, vlagverbrandingen en moordoproepen altijd net niet gelezen of gezien hebben. Die kolossale hypocrisie is ook diepgeworteld bij onze regerende politieke klasse.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Wat doet onze premier hieraan? Niets. Onze minister van Buitenlandse Zaken? Niets. Onze minister van Financiën? Helemáál niets.
Toch kunnen zij wel degelijk wat doen. Ontbieden van de ambassadeur van Pakistan bijvoorbeeld. Stopzetten van financiële steun aan dat land. Maar waarover maken zij zich zorgen? Juist! “Haatdragend gedrag.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten