frits bosch column

-Frits Bosch- Is Giorgia Meloni’s beleid links of rechts?

Opinieaug 29 2023, 13:15
Giorgia Meloni is nu een jaar premier van Italië, een goed moment om de voorlopige balans op te maken. Is haar beleid links of rechts te noemen?
De indeling naar een links of rechts beleid gaat meer dan ooit mank. De issues zijn complex en beleidsopties lopen dooreen. Dat maakt een indeling naar links of rechts op z’n minst verwarrend. Maar deze indeling wordt vaak gebruikt dus laten we toch eens proberen om haar beleid een plek te geven. Tegenwoordig is de eerste lakmoesproef van links of rechts beleid het immigratie beleid. De donkergekleurde immigranten komen in grote getale naar Italië. Het aantal is verviervoudigd en de regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws! Schrijf je GRATIS in voor onze dagelijkse DDS Nieuwsbrief!

Word lid van de DDS Nieuwsbrief!

* indicates required
Ze worden niet teruggestuurd. Haar beleid is qua intentie rechts: ze wil geen immigranten, maar haar beleid pakt links uit. De praktijk toont aan dat de enige manier om immigranten te weren is om de bootjes terug te sturen danwel migranten ontvangen, maar linea recta en masse per boot terug te sturen. De Tunesië deal blijkt immers, zoals te verwachten was met deze failed state, niet te werken: wel miljarden (ons) belastinggeld naar dat land, maar niet immigranten tegenhouden. En als er een paar immigranten worden teruggestuurd dat luidt het: “wreed”!
Meloni is conservatief in haar ethische opvattingen: christelijk, traditioneel gezin, genderneutraal, contra homohuwelijk, contra abortus. Er klinken homofobe geluiden, zoals van generaal Vannacci, FDI lid nu geschorst. Voorts heerst bij haar FDI (Broeders van Italië) een wantrouwen tegen de liberale markt. Men heeft een voorkeur voor staatsinterventie. Dit geeft frictie met de meer liberale Forza Italia partij. Qua ethische opvattingen is haar beleid rechts te noemen, maar staatsingrijpen en marktinterventie door de overheid is links. Dit laatste kwam onlangs tot uiting toen de regering de toegenomen winsten van banken vanwege de rentestijgingen, wilden afromen met 40%.
Nadat de koersen van banken doken werd dit snel goeddeels teruggedraaid. Er is een plan om winsten van luchtvaartmaatschappijen binnen Italië af te romen. Meloni is EU sceptisch maar ontvangt graag de miljarden ter hervorming van de economie, waar tot nu toe geen zicht op is. Minister Wopke Hoekstra was hierin correct. De Italiaanse economie presteert niet overtuigend. De economische groei 2023 bedraagt 1%, inflatie 6,3%, werkloosheid 7,4%. Recessie blijft tot nu toe net uit. Het lijkt er nog niet op dat zij de wat neerslachtige stemming heeft kunnen ombuigen, maar wellicht is dit nog te vroeg om definitief te oordelen.
De conclusie is dat Meloni’s beleid niet overwegend links of rechts te noemen is. Facistoïde? Mussolini adept? In geen velden of wegen. Rechts-radicaal? Enkel wordt ze nog steeds zo genoemd door de linkse pers, maar in de praktijk beslist niet. Meloni’s beleid lijkt tot nu toe weinig daadkrachtig. Waar ‘wij’ naar uitzien is het tegenhouden van de immense immigrantenstroom. Dat lukt nog niet. Deze lakmoesproef doet voor ons haar beleid het voorlopige stempel meegeven: links.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten