frits bosch column

-Frits Bosch- Recessie is afgewend, voorlopig Lang leve centrale banken!

Opiniefeb 20 2023, 9:15
Alle economen, inclusief ondergetekende, gingen er van uit dat 2023 het jaar van de ondiepe recessie zou worden. Het ziet er nu naar uit dat ze ongelijk krijgen, zoals wel meer het geval is bij economen. Wat is er gebeurd dat recessie is afgewend, althans voorlopig?
De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal 2022 met 0,6% gegroeid. De oorzaken liggen vooral buiten onze landsgrenzen. De Chinese bevolking is uit de lockdown en de 2de wereldeconomie groeit weer. De supply chain blokkades zijn goeddeels opgeheven. De Amerikaanse kerninflatie, dus exclusief voedsel en energie, bedraagt 4,6% over de laatste 3 maanden, nog te hoog, maar de inflatie is afgekomen. De economieën gaan naar een zachte landing. Dat is niet ongunstig. Is het dan alles rozengeur en maneschijn? Nee.
Beleggers hebben al ruim een jaar in gedachten dat de inflatie weer zonder veel inspanning naar de 2% doelstelling zal gaan en ook de rente weer zal dalen. Het resultaat van dit optimisme was de hogere beurskoersen. Beleggers rekenen op een Goldilocks scenario: dalende rente, dalende inflatie, dalende kosten, hogere winsten, hogere groei, hogere koersen. Dat lijkt voorbarig. De kosten zullen voor bedrijven niet dalen want de arbeidsmarkt is krap, lonen stijgen, energieprijzen dalen niet verder nu de Chinese economie weer voort buldert en daarvoor fossiele brandstoffen nodig heeft en inflatie heeft de neiging niet verder te dalen maar te stabiliseren op een veel hoger niveau dan de 2% doelstelling en rente lijken niet verder te dalen. Centrale banken overwegen de 2% doelstelling los te laten en te kiezen voor een hoger niveau. Dit kan het gevaar in zich bergen dat ze verleid worden om de monetaire teugels weer los te laten. Het mondiale schuldenniveau is gigantisch en blijft riskant. Een substantieel hogere inflatie dan 2% is buitengewoon vervelend voor onze pensioenfondsen en pensioendeelnemers. Inflatie is de achillespees van ons pensioenstelsel. Een omslagstelsel, zoals bijvoorbeeld Duitsland heeft, is minder kwetsbaar. Gaan Fransen met 64 met pensioen? Vreselijk voor hen!
Tenslotte nog dit. Zoals we weten worden boeren burgers en buitenlui op alle mogelijke manieren ingekaderd. Dat geldt met nadruk ook voor ons financiële systeem. Het zijn de centrale banken die macht hebben gegrepen en economieën in de tang hebben. Deep state issue. Dat is gevaarlijk want economisch beleid kent timelags: we weten nooit precies wanneer het effect aangrijpt en mogelijk contrair werkt. Oostenrijkse School: laat gaan die prijsontwikkeling! Probeer het niet te manipuleren! DNB is de puppet van ECB. De ECB is een puur politieke instelling die niet ons specifieke nationale belang in het vizier heeft. In navolging van Mario Draghi probeert ECB baas Christine Lagarde Italië overeind te houden. Dat lukt aardig.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ik besluit met wat Meloni doet om het uitsterven van de Italiaanse bevolking tegen te gaan. Italianen waren vroeger gek van bambini. Nu niet meer. Sardinië ligt de bevolkingsvervanging beneden 1, waar 2,1 nodig is voor stabiele bevolking. Het krijgen van kindjes wordt met kinderbijslag sterk gesubsidieerd, moederschapsverlof gaat omhoog, verlaging btw op babyproducten, verlaging van de pensioenleeftijd naarmate men meer kinderen krijgt. Krijg maar 10 kinderen, dan kun je met 50 jaar met pensioen! Dat kost een lieve duit, gesubsidieerd via de EU. Geen wonder dat ze bij deze melkkoe wil blijven! Ciao!
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten