frits

-Frits Bosch- Stop met “extreemrechts”. Komt de kogel weer van links?

Opiniemei 17, 12:30
De aanslag op premier Robert Fico heeft een schokgolf teweeggebracht in het toch al sterk gepolariseerde Slowakije. Fico heeft het overleefd. Het doet ons denken aan de aanslag op Pim Fortuyn, die het niet overleefde. Ook in Nederland is het dreigingsniveau hoog. Kamervoorzitter tracht de polarisatie in ons land te verminderen. Lukt dat?
Kamervoorzitter Martin Bosma kwam in aanvaring met de Kamerleden Klaver en Dassen toen Dassen “extreem rechts” gebruikte in een Kamerdebat. Bosma meende dat de term refereert aan de nazi’s. Klaver en Dassen vonden het ongepast daarop aangesproken te worden. Maar Van Dale’s woordenboek geeft Bosma gelijk. De term refereert aan neo-nazi’s en alt-right groeperingen en dat is hier niet aan de orde. Maar afgezien daarvan is het structureel benoemen van anderen tot “extreem”, zonder dat daar inhoudelijk ten opzichte van de betreffende gesprekspartner aanleiding voor is, is sfeer verziekend en polariserend. Daar is het wellicht om te doen, maar daarom zeker nog niet goed. “Ja maar, ik ga over mijn eigen woorden en u belemmert mijn vrijheid van meningsuiting. Bovendien is de PVV een extreem rechtse partij gezien Geert Wilders’ uitlatingen en zijn verkiezingsprogramma.” Toch niet doen. Het programakkoord is allerminst extreem rechts, eerder links te noemen en dient op inhoud en daden beoordeeld te worden.
In de Nederlandse pers wordt alles wat met de PVV te maken heeft als extreem rechts of radicaal rechts weggezet. De Telegraaf is één van de weinige kranten die dat niet doet. In de bekende praatprogramma’s is het al niet anders. Links schiet er niets mee op in de poll’s. De PVV scoort beter dan ooit. Gevaarlijk is het wel. Dassen en anderen doorzien niet met welk vuur zij spelen. Geert Wilders wordt al twintig jaar bedreigd. “Extreem rechts” draagt bij aan het ontmenselijken van de opponent en daarmee aan het dreigingsniveau. Gaat de kogel weer van links komen? Probeer op inhoud te discussiëren. Dat zullen kiezers waarderen. Laat de kogel niet weer van links komen.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten