Australië wil de teugels nog strakker trekken: wil strenge wet tegen anonieme trollen op sociale media invoeren

Australië wil de teugels nog strakker trekken: wil strenge wet tegen anonieme trollen op sociale media invoeren

Censuur op Facebook. Bron: klevo / Shutterstock.com.

De laatste maanden is Australië veelvuldig in het nieuws gekomen omdat het land regelmatig één van de strengste coronamaatregelen invoert in de wereld. Naast het extreem strenge en vrijheidsbeperkende coronabeleid wat de regering voert, wil de regering nu ook 'anonieme trollen' op het internet aanpakken. De vrijheid op het internet dreigt daarmee langzaam te verdwijnen voor Australiërs.

De Australische premier Scott Morrison heeft de strijd tegen de anonieme internettrollen geopend. NU.nl meldt dat de premier een wet wil invoeren tegen anonieme accounts op het internet die doelbewust emotionele reacties ontlokken. Het gaat een eerste stap worden tegen de inperking van de vrijheid op het internet.

De Dagelijkse Standaard

Via wetgeving kunnen bedrijven als Facebook of Google aansprakelijk worden gesteld voor kwetsende en beledigende berichten op hun platformen. Via de wetgeving wil men eigenlijk de Bigtech-bedrijven opleggen om actiever censuur toe te passen. Premier Morrison wil via nieuwe wetgeving een einde maken aan online pesterijen. Maar de grote vraag is natuurlijk of hij niet de deur opent voor andere vormen van censuur op het internet. De wet is natuurlijk goedbedoeld, maar waar stopt het? Wie bepaalt wat niet-wenselijk is?

Hoe de uitwerking van dit plan zal zijn is dan ook iets wat men nauwlettend in de gaten moet houden. Gaat de wet er voor zorgen dat schaamteloze pesterijen en bedreigingen worden weggehaald of worden ook politiek onwenselijke 'trollen' van een platform geweerd? Zo gauw het laatstgenoemde gebeurt dan dreigt de vrije meningsuiting zwaar in verdrukking te komen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De laatste maanden is de overheid van Australië steeds machtiger en bepalender geworden in het dagelijks leven van de Australiërs, nu lijkt het er op dat ze ook een machtspositie op het (vrije) internet willen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer