30014176607 1e3a4569dc c

BVNL roept op tot referenda in elke provincie over de bouw van windmolens en zonneparken: Geef de Nederlander een stem!

Politiekapr 20 2023, 12:00
BVNL pleit voor referenda over windmolens en zonneparken op land. Wybren van Haga pleit ook voor een APK-keuring voor bestaande windmolens. Het voorval in Zeewolde op 4 januari jl. waarbij de bovenkant van een windmolen, inclusief de rotor, is vernield, werpt vragen op over de veiligheid van bestaande windmolens.
Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens bij. Voor zonneparken zijn maar liefst 68.900 voetbalvelden ingetekend. De weerstand tegen de bouw van gigantische windmolens en zonneparken groeit in Nederland, waarbij bewoners het gevoel hebben dat hun stem niet wordt gehoord. Om dit te veranderen, roept BVNL op tot referenda in elke provincie over de bouw van windmolens en zonneparken. Dit wordt aangekondigd tijdens het Kamerdebat over klimaat vandaag.
"Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en toenemende weerstand van burgers," aldus Van Haga. Daarom eist BVNL dat er een APK-keuring komt voor oudere turbines om de veiligheid van windmolens te waarborgen. Deze keuring moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie, zoals de Inspectie Leefomgeving en Transport, aldus Van Haga, verwijzend naar het advies van emeritus hoogleraar windenergie Gerard van Bussel na het breken van een windmolen in Zeewolde.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
BVNL heeft eerder gewezen op het blokkeren van een referendumverzoek over windmolens door de Provinciale Staten van Noord-Holland, wat onterecht werd bevonden door de Hoor- en Adviescommissie van de provincie. De partij roept nu klimaatminister Jetten op om bij alle 12 provinciebesturen aan te dringen op een referendum over windmolens en zonneparken per provincie. Geef de Nederlander het laatste woord of men het prima vindt dat er verloedering in ons landschap plaatsvindt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten