Column Paul Cliteur: 4 mei, 5 mei, 6 mei

Column Paul Cliteur: 4 mei, 5 mei, 6 mei

Foto: Paul Cliteur / Bron: Niels Wenstedt

Mijn agenda herinnert me eraan dat op 4 mei het “Dodenherdenking” is. Op 5 mei staat “Bevrijdingsdag (NL)/Viering Onafhankelijkheidsdag (isr.)”. Of dat laatste nog kan volgend jaar, weet ik niet. Ik zal erop letten in mijn agenda volgend jaar. Maar het meest interessante vind ik nu even 6 mei. 6 mei is leeg. Niks officieels. Toch weten we allemaal dat 6 mei het 20 jaar geleden is dat een nu weer vrij rondlopende Volkert van der G. een einde maakte aan het leven en aan de politieke carrière van Pim Fortuyn. “Een dierenrechtenactivist”, zegt men dan gretig in links-progressieve kringen. Dat houdt Van der G. op redelijke afstand van de mainstream linkse politiek.

Maar die pogingen tot negationisme zijn niet erg succesvol gebleken. En in de serie Het jaar van Fortuyn, uitgezonden op de linkse NPO, gespeeld door acteurs die niet bepaald sympathisanten zijn van PVV, FVD, JA21 of een andere partij dan GroenLinks en PvdA, is het niettemin pijnlijk duidelijk geworden voor wie het nog niet wist. De demonisering van Fortuyn was een breed gecultiveerde praktijk in bepaalde politieke kringen.

Even leek het alsof 4 en 5 mei instrumenteel gebruikt zouden kunnen worden voor de immer doorgaande politieke demonisering van politieke partijen die een minder onnozel wereldbeeld hebben dan de PvdA ten tijde van Melkert en waarvan Fortuyn het slachtoffer is geworden. Maar eerlijk gezegd denk ik dat dit steeds minder goed mogelijk is.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Goed nieuws dus. En Het jaar van Fortuyn maakt dat voor een nieuwe generatie ook weer eens pijnlijk duidelijk. Gerdi A. Verbeet, in 2020 voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, kon in 2020 nog schrijver Aron Grunberg naar voren schuiven om demoniserende propagandapraatjes te laten houden op 4 mei. Maar dat is in 2022, denk ik, moeilijker geworden. Ik denk zelfs dat 4 en 5 en 6 mei naar elkaar zullen “toe groeien”.

Maar misschien ben ik wel te optimistisch. Kan ook.

Column Paul Cliteur: 4 mei, 5 mei, 6 mei
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties