ollongren

Defensieminister Ollongren heeft geen idee wat er met Nederlands oorlogsmaterieel in Oekraïne gebeurt

Politiekmei 03 2022, 16:00
Nederland levert al enige tijd 'defensieve' wapens aan Oekraïne. BVNL-Kamerlid Wybren van Haga vroeg zich af hoe defensieminister Kajsa Ollongren (D66) controleert wat er met die wapens gebeurt zodra ze zijn geleverd. Ze heeft geen idee!
Op het moment dat ons oorlogsmaterieel de grens van Oekraïne passeert, is Nederland het zicht op de wapens kwijt. De locatie valt niet te herleiden. Er wordt niets bekendgemaakt over de inzet van die wapens. En als de wapens slachtoffers maken, krijgen we dat ook niet te horen. Dat is de conclusie van het antwoord van minister Ollongren op de vragen van Van Haga.
Van Haga vroeg zich ook af of Oekraïners wel weten hoe onze houwitsers werken en of Nederland ze daarvoor traint. Ollongren weet alleen dat er tussen de 55 en 100 defensiemedewerkers zijn betrokken bij de logistiek van de leveranties, maar dat Nederland de eindgebruikers, Oekraïense militairen, niet traint.
Uit haar reactie blijkt dat ze het échte antwoord niet eens weet, terwijl zelfs in het nieuws is geweest dat Duitse militairen de trainingen voor Nederlandse houwitsers zouden verzorgen. Kun je nagaan hoe slecht zij op de hoogte is van wat er speelt!
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Zodra die oorlog voorbij is staat ons waarschijnlijk dus weer een nieuw fiasco te wachten. Krijgen we al die wapens wel terug? Gaat Oekraïne die zomaar teruggeven, terwijl het overduidelijk is dat ze het oorlogsmaterieel in de toekomst goed kunnen gebruiken? Misschien is het toch handiger om even een vinger aan de pols te houden en te kijken wat er met onze wapens gebeurt. Het is namelijk niet ondenkbaar dat de boel na de oorlog wordt verkocht op de zwarte markt, terwijl wij te horen krijgen dat de wapens zijn vernietigd in het heetst van de strijd.
Maar kennelijk gelooft Ollongren de Oekraïners op hun blauwe ogen, of boeit het haar überhaupt niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten