De exodus gaat door: Ook Joba van den Berg (CDA) verlaat de Tweede Kamer na de verkiezingen

De exodus gaat door: Ook Joba van den Berg (CDA) verlaat de Tweede Kamer na de verkiezingen

Politiekjul 19, 23:00
Het Binnenhof is binnenkort een politiek icoon armer, want niemand minder dan Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) neemt afscheid van de actieve politiek. Met haar vertrek zal de Kamer een levendige persoonlijkheid gaan missen. Maar geen zorgen, want ze heeft al aangegeven als lijstduwer terug te keren voor het CDA. Zo blijft ze toch nog een beetje rondspoken in politieke kringen.
Sinds 2017 heeft Joba van den Berg haar stempel gedrukt op het politieke landschap. Met haar innemende en onvermoeibare persoonlijkheid wist ze menig politieke tegenstander te charmeren en te overtuigen. En niet alleen dat, ze heeft ook een aantal spraakmakende initiatiefnota's gepresenteerd. Wie herinnert zich niet haar meesterwerk "Zorg in de regio" uit 2019? Het was een poging om de bereikbaarheid van zorg in afgelegen gebieden te verbeteren. Sommigen zeggen dat ze inspiratie heeft gehaald uit haar eigen ervaringen met het bereiken van afgelegen politieke achterban.
Maar dat was nog niet alles. In 2021 verraste ze vriend en vijand met haar creatieve voorstel "Naar minder ziekte en betere zorg". Een gedurfd plan om het aantal zieken te verminderen en de gezondheidszorg te verbeteren. Sommigen vroegen zich af of ze niet te ambitieus was, maar Joba kennende, was niets onmogelijk.
En dan kunnen we haar meest recente meesterwerk niet vergeten: "Geneesmiddelen weer binnen bereik" uit 2023. Een briljant plan om het medicijntekort aan te pakken. Ze toverde als het ware met haar toverstokje, euh... ik bedoel haar politieke pen, om zo de medicijnen weer binnen handbereik te krijgen.
Haar inzet voor de bereikbaarheid van zorg in de regio was bewonderenswaardig. Ze had naast Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ook het thema Koninkrijksrelaties in haar portefeuille. Ze was als een moderne ontdekkingsreiziger, altijd op zoek naar politieke uitdagingen in verre gebieden.
Steun DDS op BackMe en help DDS door te gaan met deze strijd - en er zelf een schepje bovenop te doen. Laat je emailadres achter bij je donatie en je krijgt ook, hop, gratis en voor niets onze dagelijks SubStack-column in je inbox (soms zelfs twee of drie per dag).
Maar nu is het tijd om het stokje door te geven. Joba geeft aan dat ze ruimte wil maken voor een nieuwe generatie politici. Als lijstduwer zal ze een belangrijke rol blijven spelen, maar ze gunt anderen ook de kans om hun stempel te drukken op het politieke toneel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten